12 iun. 2015 | 18:48

Robotul care învață ca un copil: creația impresionantă a unor norvegieni

ACTUALITATE
Robotul care învață ca un copil: creația impresionantă a unor norvegieni

O echipă de cercetători a creat un robot care poate învăța diverse lucruri la fel ca un copil, conform HotNews.ro.

Importanța uriașă pe care roboții o vor avea în viitor este încă o dată demonstrată de eforturile remarcabile ale cercetătorilor din prezent. De această dată, nu este vorba despre combinarea inteligenței artificiale cu păpușile gonflabile, ci despre o echipă de cercetători din Norvegia care au reușit să creeze un robot diferit de toți ceilalți.

Din câte se pare, acest robot pleacă ”în viață” de la zero, fiind capabil să învețe lucruri odată cu trecerea timpului, la fel ca un copil. Mașinăria poartă numele [self.] și este capabilă de a analiza sunetul precum urechea umană și de a reține imagini. Astfel, este folosit un model digital al felului în care celulele nervoase din creier manevrează impresiile senzoriale, conform site-ului MedLive.

Robotul nu pornește cu o bază de date, însă este capabil de a asocia imagini cu sunete pentru a formula răspunsuri corespunzătoare. Robotul a participat deja la unle expoziții unde a avut ocazia să interacționeze cu oamenii. Deși la început acesta a întâmpinat probleme, pe parcurs a învățat să filtreze informațiile primite. Robotul trece și printr-o fază de relaxare, aceasta din urmă fiind perioada în care are loc filtrarea informațiilor. Mașinăria este, pentru moment, un prototip, pe viitor urmând a fi îmbunătățită de cei doi norvegieni.