23 oct. 2015 | 14:12

Roboții care cântă jazz ne vor face să înțelegem interacțiunea între om și mașinărie

ACTUALITATE
Roboții care cântă jazz ne vor face să înțelegem interacțiunea între om și mașinărie

Computerele care cântă jazz, împreună cu roboții, ar putea să ne ofere în curând indicii importante despre cum putem ajuta oamenii să înțeleagă mai bine mașinăriile și să interacționeze mai eficient cu ele.

Noul proiect, numit sugestiv MUSICA, are scopul de a dezvolta un dispozitiv muzical care să improvizeze solo-uri de jazz, drept răspuns pentru partenerii umani, la fel cum o fac muzicienii în carne și oase. Face parte din programul DARPA, ramura armatei americane responsabilă pentru dezvoltarea noilor tehnologii. Proiectul are scopul de a explora noi modalități prin care oamenii pot interacționa cu roboți și computere.

„Există în mod clar o dorință pentru căi de comunicare mai naturale cu sistemele computerizate, pe măsură ce acestora le crește abilitatea de a fi inteligente”, potrivit lui Ben Grosser, profesor asistent în new media la Universitatea Illinois la Urbana-Champaign. „Mulți dintre noi suntem familiari cu metode variate de a interacționa cu computerele, prin interfețe bazate pe text și atingere, dar mai puțin pe limbă. Siri și Google Now sunt extrem de limitate în acest sens”.

Grosser și colegul Kelland Thomas, profesor de muzică la Universitatea din Arizona, lucrează la dezvoltarea Musica pentru a explora modul în care oamenii  interacționeaza între ei, fără a folosi limbajul. „Asta ar putea face interacțiunea între om și mașină mult mai profundă”, a spus Grosser. „Când vine vorba de jazz, simți muzica în aceeași măsură în care o auzi și te gândești la ea. Reacțiile sunt instinctive”, a mai explicat el pentru Scientific American.

Pentru a dezvolta o mașină capabilă să improvizeze jazz, cercetătorii vor crea o bază de date de solo-uri jazz de la o varietate de muzicieni și le vor analiza cu ajutorul computerelor, pentru a înțelege varietatea proceselor care au loc când un muzician improvizează. Cercetătorii vor dezvolta apoi un sistem pentru a analiza componentele performanțelor umane, și care e capabil să răspundă muzical în timp real.

Poate că ideea sună nebunește, pentru că nu sunt dezvoltate zilnic computere care pot cânta jazz. Desigur, Grosser știe că nu va reinventa un Miles David cu circuite electrice, dar ar fi mulțumit și dacă ar atinge nivelul unui licean.