30 oct. 2015 | 11:00

RF-Capture: dispozitivul cu care ai putea spiona, dar nu o vei face

ACTUALITATE
RF-Capture: dispozitivul cu care ai putea spiona, dar nu o vei face

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (ITM) au creat un dispozitiv, RF-Capture, care se folosește de semnale wireless pentru a recunoaște siluete umane aflate de partea cealaltă a peretelui.

O echipă de cercetători de la ITM, considerată una dintre cele mai bune universități din lume, a creat un dispozitiv, denumit „RF-Capture”, care transmite semnale wireless și mai apoi analizează reflecțiile acelor reflecții pentru a alcătui o siluetă umană.

Tehnologia este o extensie a unui proiect la care cercetătorii de la ITM lucrează de ceva ani. În 2013, aceștia au folosit o tehnologie asemănătoare, care se folosește de frecvențe radio pentru a detecta mișcarea de cealaltă parte a unui perete. Acum, dispozitivul RF-Capture este destul de sofisticat încât să poată determina diferențele subtile ale formelor unui corp uman și, cu o acuratețe de 90%, poate distinge între 15 persoane diferite aflate în spatele unui zid. În plus, dispozitivul poate detecta modul în care persoanele respiră, împreună cu bătăile inimii.

Pentru a funcționa, RF-Capture trebuie poziționat într-o cameră, iar o persoană într-o încăpere alăturată, de partea cealaltă a peretelui. Dispozitivul emite semnale wireless, care trec prin zid și reflectă părți diferite ale corpului uman, în timp ce acesta se mișcă prin cameră. În timp ce părțile corpului sunt detectate de dispozitiv, acesta face câteva capturi. În cadrul câtorva experimente, atunci când cercetătorii au setat dispozitivul pentru a se concentra pe anumite tipuri de mișcare, acesta a putut detecta chiar și scrisul unei persoane în timp ce aceasta scria în aer.

Deși nu există încă nicio utilitate pentru acest dispozitiv, cercetătorii spun că există multe posibilități. Potrivit acestora, RF-Capture ar putea fi folosit pentru a urmări mișcările unei persoane bătrâne care locuiește singură și poate determina dacă aceasta a căzut. În plus, tehnologia ar mai putea fi utilizată în interiorul caselor inteligente, dacă anumite gesturi ar putea fi folosite pentru a activa anumite funcții ale căminului.

Potrivit celor de la The Verge, chiar dacă pare un dispozitiv bun pentru a spiona pe cineva, cercetătorii susțin că pentru asta ar fi nevoie de aprobări din partea guvernelor, iar aceștia se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei care să permită urmărirea propriilor proprietari.