19 ian. 2015 | 12:29

Revoluția securității informatice vine din România

ACTUALITATE
Revoluția securității informatice vine din România

Românii de la Bitdefender sunt cunoscuți pentru soluțiile de securitate software. Totuși, viitorul securității informatice este un produs hardware, cunoscut sub numele de Bitdefender Box. Cutiuța anti-hackeri a luat naștere într-o clădire de birouri din București.

Bitdefender are peste 500 milioane de utilizatori în întreaga lume, fiind, probabil, cel mai de succes produs românesc exportat peste granițe. Acum, compania urmează să producă valuri imense pe piața produselor de securitate, printr-o abordare inedită.

Am vizitat sediul companiei, situat în sectorul 3 al Capitalei și am discutat cu echipa din spatele acestui proiect care va face zile fripte hackerilor și le va da utilizatorilor o libertate și o siguranță mai mare.

bitdefender 14

Cu un pas înaintea infractorilor

Anul 2014 a adus o serie de amenințări dispozitivelor care alcătuiesc Internetul Tuturor Lucrurilor. Asta înseamnă televizoare, termostate sau chiar mașini de spălat sau frigidere inteligente. Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist în cadrul Bitdefender este de părere că atacurile asupra Internet of Things se vor înmulți în 2015, pe măsură ce dispozitivele de acest gen vor pătrunde în mai multe case.

Nu mă aștept să apară prea curând viruși pentru televizor, dar aceste chestii pe care le ai în casă au deja unele vulnerabilități care pot fi exploatate. În general, infractorii vor merge pe zona de furt de informații. De exemplu, eu am acasă camere video de la IZON (n.red. – sunt conectate la Internet și pot fi urmărite cu ajutorul smartphone-ului). La câteva luni după lansarea lor pe piață, a fost descoperită o vulnerabilitate prin care cineva putea să vadă ce ai tu în casă. Nu era vorba de parole slabe, ci de o vulnerabilitate care îi permitea unei persoane conectată la aceeași rețea să vadă tot ce se întâmplă. A mai existat o vulnerabilitate a unui frigider – era folosit pentru a trimite spam. Sunt lucruri care se întâmplă acum care urmează să se extindă“, explică Coșoi.

Aici intervine Bitdefender Box. Odată instalat, gadgetul filtrează traficul de Internet făcut de toate dispozitivele inteligente din casă. „Dar nu este vorba numai despre Internet of Things. În cazul iPhone nu există nicio soluție de securitate. Însă când voi fi conectat la Bitdefender Box voi fi protejat, pentru că dispozitivul va securiza întreaga casă“, mai spune specialistul.

Practic, ești mereu cu un pas înaintea infractorilor cibernetici și ai virușilor, pentru că principala sursă de infecție este controlată în permanență. Totuși, ce se întâmplă atunci când nu mai ești în casă, în apropierea Bitdefender Box? „În momentul în care dispozitivele tale își dau seama că au ieșit din aria de acoperire a rețelei de la tine din casă se va creea un fel de conexiune VPN, astfel încât tot traficul să treacă prin acea cutiuță”, spune Coșoi.

Când va fi necesar să ai în casă un astfel de aparat? Expertul Bitdefender spune că acest ar trebui să aibă deja un loc lângă routerul din casă. ”Această necesitate deja există. Dacă ai în casă cinci calculatoare și vrei să pui, pe toate cinci, o soluție de securitate cu cât mai multe funcționalități, înseamnă să cumperi cinci soluții de securitate. Sau poți să cumperi o cutie și securizezi absolut tot ce e acolo. Acesta este argumentul de preț. Un alt argument ar fi că nu pentru toate dispozitivele există soluții de securitate”, mai spune el.

bitdefender 1

Inovația e în cloud

Pe Dan Berte, VP of User Experience și ”părinte” al designului Bitdefender Box l-am cunoscut în aceeași clădire din București. Totuși, spre deosebire de etajul în care Cătălin Coșoi mi-a vorbit despre amenințările prezente și viitoare – un loc tipic corporatist și rece, spațiul în care Berte și echipa lui își desfășurau activitatea era plin de viață, de atitudine și ”mirosea” a startup. Exact asta a fost ideea de la început, locul fiind amenajat special pentru cei care aveau să creeze securitatea de mâine.

A luat aproximativ un an pentru a da naștere proiectului Box. Ideea a fost găsită după un brainstorming. ”Ne-am dat seama că oamenilor nu le plac anumite lucruri. Așa că am pus niște oameni într-o încăpere și le-am zis să găsească o soluție. Au venit cu o cutie cu circuite și nu mi-a venit să cred. Noi eram o companie de software: făceam programul, omul îl instala și apăsa «Scan». Și apoi s-au ridicat următoarele probleme: ai performanța îngreunată, trebuie să instalezi soluția de securitate pe fiecare dispozitiv în parte, trebuie să configurezi pe fiecare dispozitiv”, a explicat Berte.

Până a ajunge la forma actuală, dispozitivul a trecut prin numeroase prototipuri, unele mai puțin aspectuoase decât altele. Unele au fost realizate local, cu ajutorul unor imprimante 3D, altele au fost realizate în China.

În interior nu se află ”niciun hardware revoluționar”, spune reprezentantul Bitdefender. Cu toate că e un dispozitiv subtil și atrăgător din punct de vedere vizual, magia Bitdefender Box nu stă nici în carcasă, nici în componente, ci în cloud. ”Dacă vine un chinez sau un mexican și copiază ce am făcut noi aici, nu îi iese același lucru”, spune el.

bitdefender 3

 

Cum se folosește Bitdefender Box

Cutiuța minune a românilor se conectează la cablul de Internet, după care, din ea, un alt cablu duce către routerul la care sunt conectate toate dispozitivele din casă. Apoi, cu ajutorul unei aplicații de smartphone sau cu a unui software pentru PC, poți monitoriza, în timp real tot ce se întâmplă pe respectivele dispozitive, oriunde te-ai afla. Între timp, tot traficul este filtrat, iar amenințările sunt blocate înainte să ajungă în gadgeturile tale. Algoritmul din cloud analizează în timp real toate site-urile accesate. ”Dacă o pagină pe care eu o navighez are un banner infectat, primesc o notificare. Gândește-te la o familie cu cinci membri. Cine dă click pe link-ul greșit sau primește un mail cu virus este automat, iar administratorul vede automat ce s-a întâmplat”, spune Berte.

Mai mult, poți să blochezi un device sau să îl ștergi, de la distanță, în cazul în care a fost pierdut sau furat, sau poți să cureți cache-ul computerului cu apăsarea unui buton.

Aplicația îți permite să îți controlezi și termostatul inteligent sau să schimbi culoarea becurilor inteligente Philips. Partea cea mai bună? Dacă ești într-o țară care cenzurează internetul, poți naviga fără nicio problemă, cât timp ești conectat la serviciul Bitdefender. Reprezentanții companiei sunt toți de părere că Box este viitorul securității online. Este mic, subtil, silențios și nu îți îngreunează nici funcționarea dispozitivelor, nici viteza de download. 

Bitdefender Box nu este încă disponibil în România, dar va ajunge anul acesta și pe piața noastră. Dispozitivul costă 199 dolari, iar după un an de utilizare, posesorii vor plăti 99 de dolari în fiecare an, pentru partea de securitate din cloud.