Playtest: Acer Aspire Switch 10, un hibrid mai mult tabletă
Pe lângă multele părți negative ale Windows 8, una bună a fost că a forțat producătorii să gândească și la alte dispozitive decât laptopuri și computere clasice. Așa au apărut hibridele și așa ceva este Acer Aspire Switch 10.
Odată cu Windows 10 avem promisiunea că aceste hibride devin mai bune, alături de laptopuri și PC-uri, pentru că sistemul e mai bine optimizat pentru diverse tipuri de interacțiuni. Până la Windows 10 însă am testat Acer Aspire Switch 10 cu Windows 8.1 pe 32 de biți.
Contrar direcției adoptate de alți producători pe aceași nișă, Acer a ales să nu includă o a doua baterie sub tastatură. Direct, asta ar spori autonomia dispozitivului, iar indirect ar oferi o mai bună stabilitate atunci când îl ții pe picioare și vrei să scrii. Acesta este unul dintre minusurile pe care le-am identificat la acest gadget, dar nu este singura sa caracteristică.
La ce ți-ar fi bun Acer Aspire Switch 10
Acer Aspire Switch 10 nu iese cu nimic din tiparul dispozitivelor hibride ultraportabile lansate în ultimii ani de când Microsoft a lansat Windows 8. Are un ecran de 10 inci tactil cu rezoluție full HD și unghiuri foarte bune de vizualizare. Toate componentele sunt puse într-o carcasă pătrățoasă pe care producătorul nu s-a chinuit s-o scoată în evidență.
Cum vorbim de Windows, procesorul este un Intel Atom Z3735F ajutat de o memorie RAM de 2GB. Spațiul de stocare este de 32GB, dar același model mai poate fi achiziționat cu stocare de 64GB sau 64+500GB pe hard disk. Per total, este un dispozitiv de sub 2.000 de lei care nu te va impresiona neapărat prin design sau dotări, ci mai degrabă prin utilitate.
Nu se pune problema că alegi Switch 10 drept înlocuitor de laptop ori PC, ci mai degrabă este un alt dispozitiv pe care să-l poți purta cu tine prin metrou, tren sau avion. Dat fiind că baza nu are o baterie în ea, cum fac alți producători, per total Switch 10 e mai ușor. De asemenea, poți alege să folosești doar partea de sus, adică pe post de tabletă. Sau poți întoarce ecranul spre spate și transformi tot ansamblul într-un tent – e bun pentru navigat pe Internet, uitat la videoclipuri, desenat sau citit.
Prinderea se face prin magneți, nu prea puternici cât să nu desparți ușor cele două părți, dar nici prea slabi cât să nu țină. Ba chiar este un plus că nu trebuie să apeși vreun buton de deblocare sau că trebuie să te chinui să separi cele două module.
Printre avantajele de a avea un astfel de hibrid se numără prezența porturilor – USB, microUSB, microHDMI, slot pentru card microSD – și a unei tastaturi fizice pe care tastezi mult mai bine și mai rapid decât pe cea digitală. Totuși, chiar și în privința porturilor există o problemă. Acer n-a luat în calcul când a fixat mufa pentru căști că firul va atârna între tine și computer, iar aceasta vine pe partea dreaptă în partea de sus. În funcție de cum e cablul căștilor, îl lovești constant cu mâna și după o vreme devine enervant. Așa că ajungi să-l treci prin spate, doar că dacă e cablul prea scurt îți afectează experiența de utilizare.
Acer Aspire Switch 10 este bun când călătorești. Este bun și dacă vrei o tabletă, dar cele cu Android ți se par cam limitate, iar iPad prea scumpă. Ai ceva aplicații în Windows Store, dar încă este departe de ce oferă Play Store sau App Store. Ai în schimb Office, Windows original și posibilitatea (dacă insiști) să folosești aplicații mai vechi de Windows. Ca hardware, Acer n-a avut multe moduri de a impresiona și nici nu s-a chinuit.
Minusuri pentru Acer Aspire Switch 10
Cel mai mare minus este dezechilibrul provocat de baza prea ușoară atunci când folosești acest gadget pe post de laptop. Dacă nu ești atent, riști să-l dai foarte ușor peste cap. Fie îl folosești mai des pe masă, fie ții ecranul mai mult vertical decât înclinat pe spate.
Da, este un hibrid cu tastatură și da, ea este utilă. Touchpad-ul însă este de evitat, ca la toate dispozitivele de tipul acesta. Cumva, producătorii cred că dacă ai ecran tactil tu tot mori de nerăbdare să folosești un touchpad. Nu, nimeni nu vrea, treaba se face mai greu și per total ajungi să te întrebi de ce au irosit atât spațiu cu niște circuite care nu pot concura cu un mouse sau un touchscreen.
Concluzie pentru Acer Aspire Switch 10
Nu-i dintre cele mai ieftine hibride, nu-i nici dintre cele premium. Este un gadget pe care mai des l-aș recomanda pentru tableta, căci ecranul e bun, pentru Windows-ul original și pentru modurile în care poți transforma ceea ce pare un laptop mai mic. Lenovo, spre exemplu, a ales să poți da peste cap partea de sus și să îl transformi în modurile disponibile pentru acest Acer. Îmi place însă mai mult Switch 10 pentru că poți elimina și tastatura când n-ai nevoie de ea.
Per total, este un hibrid de 10 inci care poate puțin mai mult decât altele similare, dar nu prea mult cât să iasă din rând. Personal, mi-au plăcut designul pătrățos și ecranul, iar dacă mi-aș cumpăra așa ceva l-aș folosi mai ales pentru multimedia – vizionat filme, YouTube, poze – și navigat pe Internet. Recomand, ca în cazul fiecărui gadget, versiunea cu spațiul de stocare cel mai mare – aici ai Switch 10 cu 64+500GB spațiu de stocare.