05 mai 2015 | 11:40

Carcasa care încarcă un iPhone prin unde radio este reală și tare utilă

ACTUALITATE
Carcasa care încarcă un iPhone prin unde radio este reală și tare utilă

Pentru că încărcătoarele portabile nu sunt tocmai eficiente, cei de la Nikola Labs au găsit o soluție inedită pentru utilizatorii de iPhone: carcasa care îți încarcă telefonul.

Potrivit lui Rob Lee, cofondator al Nikola Labs, 97% din energia pe care un smartphone o consumă pentru a copia date și conexiuni vocale folosind frecvențe radio este pierdută în eter. Mai degrabă decât să o lași să se piardă, acest startup a găsit o modalitate de a o reutiliza cu ajutorul unei carcase banale de iPhone de 99 de dolari. Spre deosebire de alte soluții, cum ar fi sistemul de transmitere a ultrasunetelor pe care uBeam l-a construit cu 13 milioane de dolari, nu ai nevoie de transmițători sau de alte dispozitive costisitoare. Rezultatul final? O carcasă care capturează energia irosită a iPhone-ului tău și o folosește pentru încărcare.

Știm că sună a magie. Pentru așteptări mai realiste, e important să știi că această carcasă nu îți va încărca telefonul la maximum de îndată ce o atașezi, ca prin minune. Antena și redresorul de putere, care constituie rețeta secretă a celor de la Nikola Labs, pot doar extinde durata de viață a bateriei cu aproximativ 30%, iar asta se întâmplă foarte lent. În plus, este un proces pasiv, care continuă atât timp cât carcasa este conectată la telefon, așadar vei vedea mai degrabă o golire mai lentă a bateriei, nu o încărcare semnificativă și rapidă.

Nikola Labs are licență exclusivă pentru a comercializa produsul. Cei de la Engadget notează că o versiune demo, conectată la un volmetru, a generat fluctuații de putere când a fost plasată lângă un router WiFi vechi. Startupul va fi disponibil pe Kickstarter de luna viitoare, iar dezvoltatorii săi promit să mai lucreze la hardware, astfel încât dispozitivul să devină un accesoriu de nelipsit.