Radiațiile cosmice vor fi folosite pentru a descifra misterul piramidelor
De-a lungul timpului, au existat numeroase încercări de descifrare a secretelor modului în care au fost construite piramidele egiptene.
Este posibil ca încăperile ascunse din interiorul acestora şi coridoarele pline de mister să fie cercetate în viitorul apropiat printr-un proiect internaţional, ce vizează folosirea radiaţiilor cosmice pentru a penetra zidurile marilor piramide şi a afla, astfel, ce se află în spatele acestora.
ScanPyramids Project are ca obiectiv folosirea tehnologiilor de ultimă generaţie, aplicabile în diverse domenii, pentru a scana, în mod neinvaziv, piramidele de la Giza şi Dahshur. Printre aceste metode se numără folosirea de camere de imagistică termică, scannere montate pe drone şi tomografe cu muoni. Proiectul va debuta în luna noiembrie a anului viitor, se va desfăşura pe parcursul a 12 luni şi va beneficia de sprijinul Ministerului Egiptean al Antichităţilor.
Tomografia cu muoni este asemănătoare celei cu raze X, diferenţa constând în folosirea radiaţiilor cosmice cu muoni în locul razelor X. Noua tehnică este bazată pe radiaţii care pot penetra substanţe foarte dense, precum piatra folosită la construirea zidurilor piramidelor din Egipt, scriu cei de la Gizmodo.
Nu este prima dată când radiaţiile cu muoni sunt folosite în scop ştiinţific. În anii ’50, inginerul Australian E.P. George a folosit un astfel de procedeu pentru a măsura lungimea unui tunel. La câţiva ani după aceea, fizicianul Luiz Alvarez a folosit radiaţiile cu muoni pentru a cerceta încăperile piramidei faraonului Khefren, din complexul de la Giza.
Tomografia cu muoni este folosită şi pentru a detecta materiale nucleare transportate ilegal peste graniţe. De asemenea, tehnica ajută la monitorizarea vulcanilor activi, pentru a preconiza momentul în care aceştia vor erupe. În anul 2008, specialiştii Universităţii din Texas au folosit această tehnică pentru a detecta posibile încăperi ascunse printre ruinele mayaşe din Belize.
Proiectul de scanare a piramidelor egiptene readuce, astfel, în discuţie folosirea detectoarelor cu muoni, în scopul cercetării ştiinţifice. Chiar dacă descifrarea structurilor misterioase din deşterul egiptean a suscitat interesul atâtor generaţii, noile cercetări au un scop şi mai precis: determinarea originii unor structuri în formă de spirală, construite în interiorul piramidelor antice.