Progresul cu două tăișuri: Cercetătorii pot obține heroină din zahăr

Progresul cu două tăișuri: Cercetătorii pot obține heroină din zahăr

Cercetătorii din Statele Unite, ajutați de cei din Canada, au descoperit o metodă de a transforma glucoza în morfină, substanță din care se poate obține heroină.

Sunt puțin substanțe în prezent care cauzează atât de mult bine, dar în același timp și atât de mult rău, precum opiul. Opiul este obținut din capsulele unor anumite specii de mac și este apreciat de sute de ani pentru proprietățile sale. Opiul conține morfină și codeină, ceea ce îl face un bun analgezic și antitusiv, dar și papaverină, cea care îi dă proprietățile antispastice. Pe lângă toate acestea, opiul are și proprietăți narcotice, fiind de bază în obținerea unor droguri precum heroina.

Acum, însă, cercetătorii par a fi găsit o metodă prin care morfina poate fi obținută fără a fi nevoie de mac, sau de opiu. A durat aproximativ șapte ani de zile pentru a se obține aceste rezultate, după cum notează și New York Times, piesa finală din puzzle fiind furnizată de către cercetătorii din Calgary. Pentru acest lucru, ar putea fi folosite drojdii modificate genetic care pot sintetiza morfină din glucoza din zahăr.

Metoda încă nu a fost pusă în aplicare

Aproape imediat cum s-a aflat acest lucru, comunitatea internațională a adus în discuție problema traficanților. În ciuda aparențelor, tehnologia de obținere a drojdiilor cu pricina nu este una inaccesibilă tuturor, iar restricționarea accesului nu pare a fi o soluție corespunzătoare. ”Imediat ce interzici accesul la un lucru, creezi o piață neagră”, a declarat Robert H. Carlson, autorul unei cărți denumite ”Biologia este tehnologie”.

Pentru moment, nimic nu a fost pus, însă, în practică. Metoda există pe hârtie, dar nu a fost aplicată de niciun cercetător. Evident, scopul celor implicați este unul nobil: de a crea medicamente împotriva durerii mult mai eficiente, mult mai ieftine și care reduc riscul dependenței. Înainte ca cineva să pună în aplicare noua metodă, se pare că va avea loc o importantă discuție, printre cele mai fierbinți teme fiind aspectele legal și etic ale întregului proces.

Citește și: