Probleme pentru astronauți: pielea devine mai subțire după ieșirile în spațiu
Mulți îi consideră norocoși pe astronauți că pot părăsi Pământul și explora ceea ce e dincolo de cer și nori. Totuși, acest beneficiu nu vine fără probleme. Una recent descoperită este că pielea astronauților devine mai subțire în timpul misiunilor spațiale.
După aselenizare, următorul pas pentru om este să ajungă la o planetă, iar cea mai potrivită este Marte. O primă misiune cu echipaj uman către Marte ar putea fi realizată de NASA în următorii 20 de ani. Planeta însă e la 55 milioane de kilometri de Pământ, iar sănătatea astronauţilor pe durata unei misiuni atât de îndelungate în spaţiu reprezintă principala îngrijorare a cercetătorilor de la NASA, ESA și alte agenții spațiale.
Conform unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Departamentul de Biofotonică şi Tehnologie Laser din cadrul Universităţii Saarland din Germania, s-a dovedit că spațiul are un impact mare asupra astronauților. Cercetătorii germani au folosit o tehnologie avansată de imagistică, încercând să înţeleagă mai bine un fenomen neobişnuit: motivul pentru care pielea astronauţilor devine mai subțire în spaţiu.
Ei au folosit tomografia dermică prin imagistică de înaltă rezoluţie pentru a analiza şi monitoriza celulele tegumentare ale mai multor astronauţi, înainte şi după misiunile în spaţiu ale acestora. Creatorii acestei tehnologii cu laser spun că are potenţialul şi de a revoluţiona procesul de diagnosticare din spitale, precizează profesorul Karsten Koenig, coordonatoarea proiectului.
[related]
Studiul în cauză a fost realizat la cererea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) pentru un proiect denumit „Skin B”, despre care spune că a fost creat pentru a înţelege mai bine mecanismele de îmbătrânire a pielii, care sunt lente pe Terra (şi de aceea aproape imposibil de studiat eficient), dar mult mai accentuate în condiţii de imponderabilitate, informează Mediafax.
Deocamdată, cercetătorii germani au scanat trei astronauţi, înainte şi după revenirea din misiunile lor spaţiale: italienii Luca Parmitano şi Samantha Cristoforetti şi germanul Alexander Gerst. Cristoforetti, care lucrează pentru ESA, a efectuat o scanare înainte de călătoria ei la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în noiembrie 2014. Atunci când a revenit pe Pământ, pe 11 iunie, misiunea ei de 199 de zile la bordul ISS a stabilit un nou record: cea mai îndelungată prezenţă în spaţiu pentru o femeie.
Problemele apar după șase luni
Pielea lui Cristoforetti a fost din nou scanată de Koenig, care a explicat modul în care, pe ISS, fiziologia pielii este diferită. „Până acum, am obţinut rezultate interesante de la cei trei astronauţi. Se pare că există o producţie puternică de colagen. Dintr-o dată, acei astronauţi aveau mai mult colagen. Se pare că se produce un fel de efect antiîmbătrânire, cel puţin la nivelul dermei, stratul inferior al pielii. Şi am descoperit că epiderma, în special acea parte cu celule vii, se subţiază, iar pielea devine mai subțire”, a spus Koenig.
Deocamdată nu au o explicație completă, dar se așteaptă rezultatul mai multor scanări. „Am observat că epiderma devine mai subţire cu 20%, însă acest lucru apare după şase luni. Dacă un om merge pe Marte, va avea nevoie de un an sau chiar doi pentru a se întoarce pe Terra şi nu ştim încă în mod sigur dacă este un lucru bun ca epiderma să devină tot mai subţire”, a mai spus Koenig.