Primul joc pe calculator: A dat naștere unei industrii de miliarde
Primul joc pe calculator a fost lansat în urmă cu mai mult de șaizeci de ani și a dat startul unei industrii în valoare de peste 90 de miliarde dolari în prezent.
În 2012, se spunea despre industria jocurilor video că ar putea valora mai mult de 100 de miliarde de dolari în anul 2015. Anul trecut poate nu a fost chiar cel mai bun pentru producătorii de jocuri video, dar încasările totale au depășit, într-adevăr, cifra de 90 de miliarde.
Bazele acestei industrii au fost puse de către studentul Alexander S. Douglas în anul 1952, atunci când a creat ceea ce acum este văzut drept primul joc pe calculator. Douglas urma să-și obțină doctoratul în acel an la universitatea Cambridge, tema acestuia fiind interacțiunea dintre oameni și calculatoare. Pentru a-și putea susține lucrarea și demonstra punctul de vedere, tânărul student avea nevoie de un program.
Douglas a avut noroc, prestigioasa universitatea găzduind la acel moment unul dintre primele calculatoare, denumit EDSAC (Electronic Delay Storage Automatic Calculator). În scurt timp, studentul a realizat că cea mai bună soluție este crearea unui program în care un jucător se întrece cu calculatorul, optând într-un final pentru jocul Noughts and Crosses ( sau ”X și 0”).
La acea vreme nu existau dischete sau CD-uri de pe care să poată fi rulat jocul, motiv pentru care a fost folosită cartela perforată, o tehnologie întâlnită în trecut la mașinile muzicale și războaiele de țesut. Poziționarea găurilor și numărul acestora era citit drept cod de către EDSAC, iar semnalul transpus pe un ecran.
EDSAC era dotat cu un disc similar celor care se găseau pe majoritatea telefoanelor din acea vreme. Cu ajutorul acestuia, jucătorii introduceau datele necesare pentru a efectua o mișcare. Jocul lui Alexander S. Douglas a devenit un succes imediat, fiind în același timp și prima demonstrație adevărată a potențialului inteligenței artificiale. Acest lucru nu a fost menționat, însă, decât după anul 1958, atunci când termenul a fost folosit pentru prima oară.