Premieră în Olanda: vor printa 3D un pod din metal [VIDEO]
Olanda a recuperat teren necesar dezvoltării sale de sub ape și dispune de peste 1.280 de poduri, vechi de câteva secole. Acum, vrea să construiască unul din metal, dar pe care să-l printeze 3D peste apă.
Olanda, sau Țările de jos, după cum mai este cunoscută țara, a reușit să controleze apele care acopereau pământul și să ridice orașe acolo unde alții probabil că ar fi amenajat doar lacuri. Dacă acum Amsterdam este faimos pentru canalele sale navigabile, fiind supranumit și „Veneția Nordului”, în curând va fi cunoscut și pentru primul pod printat 3D din oțel.
O echipă de ingineri va folosi această tehnologie și va „turna” peste apă un pod, folosind roboți și schițe realizate înainte. Cum poate era evident, nu vor trece trenuri sau mașini peste pod, ci va fi folosit de pietoni, dar este un pas înainte în acest domeniu, unde cel mai des au fost construit din plastic jucării.
[related]
Heijmans, MX3D şi Joris Laarman Lab sunt cele trei nume implicate în proiectul care presupune printarea 3D a podului de oţel. „Un astfel de pod peste un canal vechi al oraşului ar fi o metaforă fantastică pentru conectarea tehnologiei viitorului cu istoria locului, arătând cele mai frumoase aspecte din ambele lumi”, a declarat Joris Laarman, designerul podului. Pentru realizarea acestuia vor fi folosiţi roboţi care creează structuri din oţel direct în aer, scrie TOTB.
Construcţia va fi începută de pe ambele maluri şi se va întâlni la mijloc. Încă nu a fost dezvăluit locul unde se va afla podul, dar autoritățile olandeze vor comunica în curând toate detaliile. Din luna septembrie, va fi disponibil şi un centru de informare cu detalii despre proiect. „Ceea ce ne diferenţiază de imprimarea 3D tradiţională este că noi funcţionăm după principiul «printing outside the box»”, a declarat Tim Geurtjens, reprezentant al MX3D.
“Prin folosirea unor roboţi industriali cu şase braţe, nu mai suntem limitaţi la o cutie pătrată în care se întâmplă lucrurile. Imprimarea unui pod funcţional, de dimensiuni reale, este o modalitate ideală de a demonstra posibilităţile infinite ale acestei tehnologii”, consideră acesta. Alţi parteneri şi sponsori ai proiectului sunt Autodesk, ABB, Air Liquide, Delcam, Lenovo, Within, Amsterdam City Council, AMS şi TU Delft.