Playtest – Logitech K480: O tastatură multifuncţională bună la toate
Dacă tot staţi la birou şi aveţi un laptop, o tabletă şi un smartphone, ar fi păcat să nu folosiţi un singură tastatură fizică la toate, precum Logitech K480.
Din totdeauna am avut o sensibilitate pentru tastaturile şi mouse-urile de la Logitech, în parte pentru calitatea construcţiei, dar mai ales pentru micile sau marile inovaţii pe care elveţienii le integrează în produse cu fiecare nouă iteraţie. Pe sistemul, dacă ai vândut câteva miliarde de mouse-uri, cu siguranţă faci ceva bine. Logitech K480 este un exemplu clar al acestei filosofii inovatoare pentru design de periferice.
La bază este încă o tastatură cu conectivitate Bluetooth care are un design aerisit. În practică însă, este un gadget multifuncţional care nu are nevoie de nici o configurare complicată pentru a comunica de minune cu toate dispozitivele din casă pe care puteţi tasta două rânduri de text. Nici măcar nu contează dacă este vorba de un laptop, o tabletă, un smartphone, un smart TV, HTPC sau orice alt player inteligent pe care îl aveţi conectat la televizor pentru vizionat filme şi navigat pe internet. Dintr-un punct de vedere, ideea nu este nouă, dar cei la Logitech au reuşit să o extrapoleze prin prisma unui sistem Bluetooth multi-point ce vă permite să conectaţi tastatura simultan la până la trei dispozitive şi, printr-o rotiţă aflată în colţul din stânga sus, să alegeţi cu care dintre ele vreţi să interacţionaţi.
Logitech K480 – înainte de toate, o tastatură bună
Din momentul în care scoţi tastatura din cutie, apreciezi designul tastelor semi rotunjite, tip insulă, cu spaţiu generos între ele, ideale pentru a redacta cât se poate de precis un text de dimensiuni mari. Fiecare tastă are o curbură mică pentru a-ţi oferi un confort sporit la tastare şi o siguranţă suplimentară cu fiecare apăsare. Fără a avea o tastatură numerică, veţi aprecia cu siguranţă Backspace-ul şi Caps Lock-ul cât două taste, Shift-ul din dreapta aproape cât trei taste şi Enter-ul pe două rânduri care nu vă vor obliga la nici un fel de perioadă de adaptare dacă, până în momentul achiziţiei, scriaţi pe orice altă tastatură de desktop.
Delete-ul poate mi l-aş fi dorit mai mare, dar având în vedere că este poziţionat exact în colţul din dreapta sus, nu va fi greu de găsit. Deşi nu aş clasifica-o ca pe o tastatură de gaming, tastele direcţionale un pic bombate vor fi mai mult decât suficiente pentru a face performanţă într-o sesiune de Need for Speed.
Tot la capitolul confort la tastare oferit de Logitech K480, aş menţiona clinchetul pe care îl auziţi la apăsarea pe fiecare tastă şi care te gâdilă pe ureche aducându-ţi aminte de tastaturile mecanice. Cursa destul de mare la apăsare a tastelor, în combinaţie cu sunetul destul de puternic emis vă vor face să vă simţiţi mai eficienţi, iar această perspectivă este foarte atractivă când stai zece ore la birou.
În ceea ce priveşte particularităţile de design, veţi observa imediat canalul cauciucat destul de spaţios din partea de sus a tastaturii. Acesta găzduieşte perfect, fără riscul de a se răsturna, un iPad cu tot cu husă sau chiar şi un smartphone de dimensiuni generoase împreună cu orice altă tabletă poziţionată în mod portret. În mod evident, nu trebuie neapărat să profitaţi de el dacă staţi la birou şi folosiţi tastatura la desktop, dar vă va ajuta să vă găsiţi mult mai rapid telefonul când vă grăbiţi să plecaţi undeva. În respectivul locaş, Logitech menţionează că poate fi inserat orice smartphone sau tabletă cu o grosime maximă de 10,5 milimetri şi o lăţime maximă de 258 de milimetri.
Dimensiunile tastaturii sunt 299 x 195 milimetri, cu o grosime de doi centimetri şi o greutate de 820 grame. Chiar dacă greutatea s-ar putea să vi se pară cam mare, este necesară pentru a susţine în condiţii de siguranţă, la un unghi confortabil de utilizare, o tastatură sau un mouse. Pentru alimentare foloseşte două baterii AAA incluse în pachet care oferă o autonomie de până la 2 ani, cu o medie de două milioane de apăsări de taste pe an. Ca o limitare a tehnologiei Bluetooth, K480 comunică fără probleme cu orice aparat de la o distanţă de până la 10 metri în câmp deschis.
Logitech K480 – părţi bune şi minusuri puține
Am conectat-o simultan la iPad, iPhone şi la un laptop Lenovo Y50-70 şi nu am instalat nici un fel de software suplimentar sau aplicaţie terţă pentru a profita de toate funcţiile ei. Până şi tastele funcţionale au mers din primul moment şi am fost surprins de compatibilitatea cu diverse funcţii de pe iDevice-uri. Cu un click pe Start puteţi debloca un iPad sau iPhone fără cod. Cu F5 puteţi căuta aplicaţii instalate, cu F4 ieşiţi dintr-o aplicaţie. Puteţi foarte uşor să ajustaţi volumul de redare sau să treceţi un gadget în mod silenţios, iar prin intermediul tastei de după F12 puteţi şi să salvaţi o captură de ecran.
După câteva zile în care am scris articole pe laptop, email-uri pe iPad şi SMS-uri pe iPhone, pot spune că nu am ce să reproşez acestei tastaturi. Tranziţia între dispozitivele controlate se produce aproape instant, iar sentimentul după o utilizare de lungă durată este de produs trainic, pe care îl vei folosi şi peste trei sau cinci ani. Din păcate, la 230 de lei, Logitech K480 nu este o tastatură ieftină, iar dacă vă doriţi o tastatură Bluetooth, fără opţiunea de a se conecta la mai multe dispozitive simultan, există opţiuni mai atractive şi mai ieftine, chiar şi de la Logitech.
Pe mine personal însă m-a încântat enorm. Este suficient de portabilă pentru a fi folosită oriunde sau pentru a fi luată în deplasări, iar cum eu folosesc în cea mai mare parte a zilei atât un notebook, cât şi o tabletă sau un smartphone, preţul poate fi considerat corect. Totul este să apreciaţi confortul oferit de o tastatură fizică în combinaţie cu o tabletă sau orice alt gadget cu un touchscreen, altfel s-ar putea să fie o investiţie care nu e menită pentru voi.