Playtest: Basis Peak – Un fitness tracker care se visează smartwatch
Basis Peak este mult mai bun decât majoritatea fitness tracker-elor de pe piață, însă nu poate fi încă numit smartwatch.
Intel a achiziționat Basis în luna mai a anului 2014, în încercarea de a-și extinde prezența pe piața dispozitivelor purtabile. În aceste condiții, Basis Peak este primul produs dezvoltat după achiziție sub supravegherea celor de la Intel. Un fitness tracker, de 200 de dolari, Basis Peak reușește să atragă atenția încă de la început prin aspect.
Din punctul meu de vedere, Basis Peak are acel tip de design pe care fie îl apreciezi din tot sufletul, fie îl urăști. În cazul acestui test, am avut de-a face cu cea dintâi situație, însă unii s-ar putea să nu aprecieze designul industrial. Construcția aceasta îmi aduce aminte, mai degrabă, de ceasurile Newton Digital ale celor de la Nixon.
[related]
Aspectul vizual este cu mult îmbunătățit față de B1, modelul precedent. Basis Peak rezolvă cele mai mari două probleme ale acestuia: ecranul cu diagonală mică și dimensiunea.
Ce face Basis Peak
Butoanele capacitive ale modelului B1 au fost înlocuite acum de un ecran LCD tactil, monocrom, de 1,25 inci, protejat de un strat de Gorilla Glass 3. Pe timp de zi se pot distinge foarte ușor toate datele de pe ecran, În condiții de iluminare slabă, însă, ecranul poate fi aprins printr-o glisare în sus pe marginea din dreapta a acestuia. O glisare în jos pe aceeași parte, iar lumina se închide la loc. De asemenea, cureaua este acum fabricată din silicon și are o suprafață inegală care se simte foarte bine la atingere.
Din punct de vedere al modului de utilizare, Basis Peak este unul dintre cele mai accesibile gadgeturi. Pentru a vedea ora, nu trebuie decât să apăsați pe ecran. De la ecranul principal, dacă glisați spre dreapta, veți putea vedea un meniu care vă oferă câteva posibilități diferite: de a conecta Basis Peak-ul cu dispozitivul mobile, de a le sincroniza pe acestea două și de a pune fitness tracker-ul în modul ”Do Not Disturb”.
Pentru a vedea datele legate de activitatea voastră, va trebuie să glisați spre stânga de la ecranul principal. Prima oară vi se va afișa ritmul cardiac. O glisare în jos vă va afișa numărul total al caloriilor pe care le-ați ars în cursul zilei respective, iar încă una spre stânga vă va permite să vedeți diversele activități pe care le-ați întreprins. Mai mult decât atât, în timpul mersului ecranul va începe automat să afișeze numărul de pași.
Basis Peak excelează, însă, când vine vorba de cantitatea de informații pe care o oferă utilizatorilor. Posesorii de Basis Peak pot vedea numărul de calorii arse și pașii efectuați (atât în total, cât și media pe minut) alături de ritmul cardiac. Pe lângă acestea, puteți vedea felul în care a evoluat temperatura pielii pe parcursul zilei și cantitatea aproximativă de transpirație.
Toate cele din urmă pot fi accesate foarte ușor cu ajutorul aplicație Basis Peak, care este încă unul din punctele tari ale dispozitivului. Odată ce o descărcați, aceasta este foarte ușor de configurat, necesitând introducerea unor date personale și sincronizarea cu gadget-ul respectiv. Problema mare a aplicației este însăși cantitatea uriașă de informații incluse și faptul că acestea nu întotdeauna se găsesc acolo unde ați crede.
Din luna februarie a acestui an, Basis Peak suportă și notificările venite de pe telefon. Acestea pot fi pornite din aplicație, din secțiunea ”Playground”, unde veți găsi opțiunea ”Instant Message Notification”. Din câte se pare, singurele aplicații compatibile în acest moment sunt Google Hangout, WhatsApp, Facebook Messenger și HipChat, iar notificările acestora nu ajung imediat pe ceas, ci după câteva secunde.
Cu speranța că nu v-ați făcut planuri în legătura cu achiziția imediată a unui Basis Peak, trebuie să vă spun că acesta nu este disponibil încă în România. Pentru moment, acesta poate fi cumpărat cu 200 de dolari de pe Amazon, dar nu se știe exact la ce dată va fi lansat și în România.