”Orașul plutitor” a reușit să sperie populația Chinei și să înfierbânte Internetul
Imaginea care întruchipează un oraș plutind printre nori a creat agitație printre adepții teoriei conspirației, care susțin că este încă un pas din încercarea NASA de a crea o nouă religie.
O formațiune noroasă cel puțin ciudată pare să creeze impresia unui peisaj urban cu zgârie-nori care plutește deasupra orașului Foshan din China. Fenomenul se pare că a fost văzut de sute de locuitori, iar înregistrările cu acesta au apărut săptămâna trecută pe un post de televiziune din China. Priveliștea a durat doar pentru câteva minute, iar, câteva zile mai târziu, un fenomen similar a fost întâlnit în provincia Jiangxi, din China.
Adepții teoriei conspirației au intrat în panică, spunând că acestea sunt dovezi clare ale proiectului „Blue Beam”, un plan nebunesc care îi implică pe cei de la NASA și încercările acestora de a implementa o nouă religie, cu Anticristul la conducere. Conform acestora, NASA ar simula ce-a de-a doua venire pe Pământ a lui Iisus Hristos cu ajutorul unei tehnologii 3D.
Pragmaticii nu s-au lăsat înspăimântați de teoria proiectului celor de la NASA și susțin că fenomenul este o iluzie optică de tipul Fata Morgana. Denumit și miraj, acest fenomen optic este datorat devierii razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite.
Fenomenele de acest gen se produc, de cele multe ori, chiar deasupra liniei orizontului, și au cauzat, în timp, o mulțime de iluzii optice fascinante, precum castele plutind în aer, bărci su susul în jos sau munți în largul mării.
Desigur, orașul plutitor din China ar putea fi, la fel de bine, o înșelătorie. Imaginile publicate de postul de televiziune ar putea fi prelucrate pe calculator, deoarece este puțin ciudat ca acea înregistrare să fie singura disponibilă. Având în vedere că, potrivit televiziunii, sute de cetățeni au experimentat imaginile surprinzătoare, este greu de crezut că niciunul nu s-a folosit de smartphone pentru a înregistra fenomenul și a-l publica pe rețelele sociale.
În plus, în timp ce Fata Morgana ar putea fi o explicație plauzibilă, acest iluzia orașului plutitor arată diferit decât imaginile produse de fenomenul Fata Morgana, care apare exact deasupra orizontului.