27 mart. 2015 | 16:17

Oameni și roboți la locul de muncă: Va exista armonie?

ACTUALITATE
Oameni și roboți la locul de muncă: Va exista armonie?

Odata cu apariția lui Unimate, un robot inventat de americanul George Devol în 1954 și vândut in 1961 către General Motors, industria auto a devenit dependentă de robotică. Totuși, fanii filmului ”I, Robot” s-ar putea să rămână reticenți în fața ideii de a lucra cot la cot cu replici de metal cu inteligența artificială ale corpului uman.

Roboții industriali nu au fost instalați pentru a lua locul oamenilor, ci pentru a îndeplini sarcini care ar putea fi periculoase. Treptat, aceștia s-au transformat din opțiune în necesitate, iar astăzi sunt nelipsiți din orice domeniu care implică inginerie.

Roboții industriali trebuie să răspundă necesităților mediului: flexibilitate (pentru a putea fi adaptați diferitelor serii de fabricație), productivitate mare, fiabilitate, cost redus. Principalele aplicații în care utilizarea lor are avantaje sunt: încărcarea și descărcarea mașinilor cu comandă numerică, sudura, asamblarea, vopsirea, turnarea în forme a pieselor mari, manipularea substanțelor toxice, radioactive.

După ce au transformat cele mai mari industrii din lume, au format o industrie proprie, care se estimează că se va ridica la 40 de miliarde pe an începând cu 2020.

ABB, unul dintre cei mai importanți jucători la nivel global pe piața de echipamente și servicii energetice, l-a creat pe YuMi, un robot destinat asamblării pieselor mici. Acesta a fost optimizat pentru a lucra în medii care până acum au depășit abilitățile roboților. Are capacitatea de a simți, de a vedea, iar brațele sale au căptușeală moale și sunt făcute în așa fel încât să nu rănească oamenii care lucrează în preajma sa, notează TheEngineer.

De asemenea, Unbounded Robotics din California a lasat un dispozitiv cu un singur manipulator, destinat companiilor care nu își permit automatizare totală. Acesta valorează 50.000 de dolari. În 2012, Rethink Robotics a scos pe piață robotul Baxter, care a fost preluat rapid de companii din industrii diverse.

Exoscheleții sunt versiuni reale ale costumului lui Ironman, care menţin astronauţii sănătoşi în spaţiu şi îi ajută pe paraplegici să meargă. Utilizarea lor s-ar putea extinde și în inginerie, putând fi folosiți pentru a proteja lucrătorii și pentru a le permite să realizeze performanțe de care corpul uman nu este capabil. FORTIS prezintă o astfel de tehnologie, creată pentru a crește forța și anduranța purtătorului.

Deocamdată, robotizarea companiilor mici este încă în fază incipientă, dar pasul făcut de ABB reprezintă un mare vot de încredere pentru tehnologie. Bineînțeles, dubiile în legătură cu beneficiile forței de lucru robotizate încă există.

Așadar, ar trebui să ne așteptăm ca roboții să fie preluați și de companiile mai mici,  în viitorul nu tocmai îndepărtat. Poate că nu este o veste tocmai ușor de digerat pentru cei conservatori, dar chiar și ei s-ar putea să se trezească cu un coleg de muncă de metal alături.