03 dec. 2015 | 16:19

Oamenii cu o inteligență scăzută sunt impresionați de citate banale

ACTUALITATE
Oamenii cu o inteligență scăzută sunt impresionați de citate banale

Se pare că faptul că oamenii cu un coeficient de inteligență modest au tendința de a prelua truismele frumos ambalate în citate de pe Facebook și Instagram nu e doar o răutate gratuită.

[related]

Un studiu confirmă faptul că cei care au tendința de le interpreta ca fiind adevăruri general valabile sunt mai predispuși să creadă în teoriile conspirației, în paranormal și medicina alternativă. Cercetarea a fost desfășurată de Gordon Pennycook și un grup de oameni de știință de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada. Aceștia au testat sute de participanți pentru a stabili legătura, iar rezultatele au fost publicate într-o lucrare numită sugestiv „On the reception and detection of pseudo-profound bulls***”, scriu cei de la The Independent. Cuvântul „bulls***” este repetat de aproximativ 200 de ori.

Drept exemplu, au dat următorul citat pseudo-profund: „Înțelesul ascuns tranformă frumusețea abstractă de nedescris”. Deși citatul pare să aibă o semnificație profundă, e, practic, o compilație de cuvinte pompoase alăturate într-o frază. Spre deosebire de declarațiile fără niciun sens, cele din categoria despre care vorbim pretind că implică o semnificație sau un adevăr, dar nu îl conțin. Pennycook a folosit și un site care generează automat astfel de citate. Acesta e încă activ și are o gamă largă de aforisme de tipul „Ne aflăm la intersecția dintre transformare și dorință”.

Aproape 300 de subiecți au fost rugați să ofere o notă a profunzimii, pe o scară de la 1 la 5. Cea mai mică medie a fost la 2.6, ceea ce înseamnă că citatele erau văzute undeva între „aproximativ profund” și „foarte profund”. 27% din participanți au dat o notă de trei sau mai mult, sugerând că, într-adevăr, percep citatele respective ca fiind profunde. În al doilea test, echipa le-a cerut participanților să citească tweeturi publicate de Deepak Chopra, un scriitor care se autoproclamă specialist în medicină și spiritualitate. Rezultatele au fost foarte similare, și au demonstrat încă o dată că oamenii nu pot deosebi profunzimea de truisme. Jaden Smith

În testele finale, participanților li s-a cerut să citească declarații deja populare și banale, de tipul „un om ud nu se teme de ploaie”. Așa cum era de așteptat, acestea nu au atins pe nimeni. În afară de aceste testări, oamenii de știință au examinat și alte trăsături de personalitate, precum și modul în care participanții văd lumea și se văd pe ei înșiși. S-a descoperit că aceștia sunt mai predispuși să creadă teorii ale conspirației și tot felul de lucruri, care, în mod normal, nu au sens pentru un om rațional.

[readmore]

Nu credem că lucrurile sunt atât de tragice și e absurd să dăm din start verdictul că oamenii care se regăsesc în citate de acest tip sunt slab înzestrați intelectual. Totuși, ce am putea face ar fi să analizăm mai bine textele, înainte de a le distribui pe rețelele sociale. Și, de asemenea, să ne asigurăm că nu sună doar bine și sofisticat, ci și transmit ceva.