28 oct. 2015 | 11:21

O studentă folosește inteligența artificilă pentru a explora spațiul

ACTUALITATE
O studentă folosește inteligența artificilă pentru a explora spațiul

În caz că mai aveați nevoie de vreo demonstrație a utilității inteligenței artificiale, o studentă de la Universitatea Națională din Australia a dezvoltat o rețea de inteligență artificială capabilă să analizeze galaxiile îndepărtate.

Elise Hamilton a demonstrat că rețelele neurale pot fi create în așa fel încât să ofere o privire detaliată asupra celor mai turbulente și bizare galaxii. Hampton, care în prezent studiază la Research School of Astronomy and Astrophysics, a spus că iubește inteligența artificială și că nu a fost atât de dificil să scrie programul, odată ce a învățat cum. Apoi, au fost necesare opt minute pentru a analiza 300.000 de date de la 1.188 de galaxii. Unui om i-ar fi luat ani întregi să facă asta, potrivit Science Daily.

Programul lui Hampton are în vizor în special galaxii cu centre turbulente și vibrante, eventual cu energie furnizată de găuri negre și cu fenomene încă neexplicate, cum ar fi vânturile galactice. De asemenea, aceste vânturi pot fi motivul formării de stele noi, așa că scopul lui Hampton este să le folosească pentru a înțelege cum se nasc, cum „supraviețuiesc” și cum mor galaxiile.

Rețelele neurale artificiale funcționează similar creierului uman, iar structura acestuia reprezintă sursa de inspirație. Practic, sunt programe computerizate care funcționează precum un set interconectat de procesoare individuale, similar neuronilor. Spre deosebire de programele tradiționale, acestea au capacități de adaptare și învățare.