18 dec. 2015 | 14:41

O înregistrare secretă arată cum vorbea, de fapt, Hitler în viața de zi cu zi

ACTUALITATE
O înregistrare secretă arată cum vorbea, de fapt, Hitler în viața de zi cu zi

O înregistrare secretă dintre Hitler și generalul finlandez Mannerheim din 1942, arată în detaliu perspectiva personală a Fuhrer-ului asupra războiului din Răsărit și importanța României în planurile liderului nazist de a combate Uniunea Sovietică.

Lipsa controlului de informații legate de viața personală este unul din cele mai mari coșmaruri ale dictatorilor. Orice informație care îi reprezintă trebuie atent cosmetizată și pregătită, astfel încât să nu trădeze slăbiciune. Liderul german a dorit mereu să emane putere și popularitate, iar aceste trăsături au fost mereu surprinse de Goebbels în propaganda germană și, în mod special, de regizoarea Leni Reiefnstahl.

Totuși, latura personală, privată a lui Hitler nu a fost niciodată facută publică. Nu au existat înregistrări oficiale cu discuțiile pe care acesta le purta cu lideri europeni, sau cu alte personaje, chiar dacă mărturii scrise despre atitudinea privată a lui Hitler au existat de zeci de ani.

Recent, însă, un material audio a ieșit la suprafață, care surprinde o discuție extrem de sinceră dintre Hitler și aliatul său finlandez, generalul Carl Gustaf Mannerheim, având ca subiect războiul din Răsărit și atitudinea liderului nazist față de intențiile Moscovei.

Conform Historia, cel care a înregistrat convorbirea este inginerul Thor Damen care a reușit să surprindă pe banda audio cu 11 minute de convorbire dintre cei doi lideri până când a fost oprit de ofițerii SS ce îl acompaniau pe Hitler. Interesant e faptul că, deși aceștia l-au obligat pe Damen să întrerupă înregistrarea, i-au permis, totuși, să păstreze caseta cu condiția să rămână secretă.

Materialul audio a fost desecretizat după război, însă, a rămas relativ necunoscut o lungă perioadă de vreme. Subiectele atinse în discuția celor doi surprind eșecul operațiunii Barbarossa, înfrângerile italiene din Africa de Nord, Iugoslavia și Albania, înarmarea din Uniunea Sovietică și depozitele de petrol din România.