21 aug. 2015 | 16:04

Noul MacBook – E un vis, dar nu-i cel mai frumos [REVIEW]

REVIEW
Noul MacBook - E un vis, dar nu-i cel mai frumos [REVIEW]

Apple a lansat noul MacBook în luna martie a acestui an. Este foarte subțire, deși nu cel mai cel, este ușor și are un touchpad special. Acum, are și review.

Cu siguranţă, pentru noul MacBook o bună parte din magie o face designul şi faptul că este cam la fel de greu precum o revistă sau un caiet. Este ideal pentru călătorii sau pentru cei care sunt tot timpul pe drumuri, dar această comoditate a implicat, desigur, compromisuri notabile. Dacă nu ai o poziție executivă și nu faci altceva în afară de scris, mailuri și navigare web, prețul pe care îl plătești pentru viteză și utilitate este prea mare.

Să nu se înţeleagă greşit, performanţele sunt departe de a fi slabe, dar procesorul nu face faţă la sarcini complexe. Cu alte cuvinte, dacă vrei să descarci un film, să scrii un articol, să asculţi muzică de pe YouTube şi să mai ai vreo două, trei taburi deschide pentru orice eventualitate, s-ar putea să fii nevoit să mai stai puţin pe gânduri şi să renunţi măcar la o parte din toate astea.

Preț: noul MacBook pe care l-am testat ne-a fost furnizat de iStyle. Prețul modelului „de bază” este de puțin peste 7.000 de lei, iar versiunea mai bună costă cu aproape 1.500 de lei mai mult.

Noul Macbook, in review la Playtech (1)

Noul MacBook – Introducere

Noul MacBook vine cu o grosime 13,1 milimetri, adică e cu 4 milimetri mai subțire decât Macbook Air, a primit ecran Retina de 12 inci, touchpad care oferă feedback haptic (prin tehnologia force touch), memorie RAM de 8GB și spațiu de stocare de 256GB (sau de 512GB, dacă alegi să plătești mai mult). Noul MacBook nu mai are cooler intern, fiind primul din istoria Apple de așa natură. Procesorul este un Intel Core M, care consumă foarte puțină energie și acesta ar trebui să fie punctul forte.

Noul Macbook, in review la Playtech (15)

E foarte plăcut să utilizezi ceva atât de subţire şi uşor, fără a avea vreo secundă impresia că ai de-a face cu un gadget fragil, care se poate frânge la o mişcare bruscă. În plus, îmi place că Apple s-a întors la culori, după MacBook-urile albe şi negre de acum câţiva ani. Noul MacBook vine pe auriu, argintiu şi „griul spaţial” care a devenit o emblemă a produselor high-end lansate de Apple. Auriul este însă prea ostentativ pentru mine, dar pentru cei excentrici probabil această opţiune e binevenită.

Când vine vorba de ceva atât de subțire și mic, probabil te întrebi cum rezistă bateria. Autonomia este bună şi duce până undeva la 11 ore, similar cu performanța MacBook Air de 13 inci. Ar putea duce până la o zi, dar în niciun caz cu utilizare continuă. Dacă ai o meserie care implică mult scris, te-ai putea orienta către alt dispozitiv.

Noul Macbook, in review la Playtech (18)

Eu am încercat să îl folosesc şi în acest scop în primele zile de acomodare, dar aveam senzaţia că viteza scade pe măsură ce numărul taburilor pe care trebuia să le am deschise creştea. Totuși, display-ul o să te facă să te uiţi de drag la filme, dar parcă după ce trece magia Retina, îţi vei dori un ecran mai mare pentru asta.

Mai poți găsi noul MacBook și în oferta acestui magazin, la un preț sub 7.000 de lei. Versiunea mai scumpă, peste 8.500 de lei, vine la pachet cu Microsoft Office.

Noul MacBook – Puncte pro

Designul şi portabilitatea pe care i-o acordă greutatea de 900 de grame sunt, după cum am spus deja, principalul atu al noului produs Apple. L-am purtat în geantă zile întregi şi nu s-a întâmplat de puţine ori să uit că îl am la mine. Practic, cei de la Apple au creat un computer la fel de mic precum iPad Air 2, dar cu beneficiile unui sistem de operare pentru un computer în toată regula.

Noul Macbook, in review la Playtech (24)

Display-ul este un alt punct forte de necotentestat. Prima oară când foloseşti un ecran Retina, probabil că se produce o revelaţie similară primei iubiri. Ecranele obişnuite încetează pur şi simplu să fie ce au fost. Aşadar, noul MacBook este un nou motiv de entuziasm pentru pasionaţii de densitatea pixelilor. Reproducerea culorilor este bună, indiferent de lumină. Prin urmare, dacă petreci mult timp cu ochii în ecranul calculatorului, suplul MacBook o să te facă să nu mai priveşti asta ca pe o corvoadă. Apoi, dacă vei trece la un laptop obişnuit, vei simţi dezamăgire profundă.

Calitatea sunetului este un alt aspect care m-a impresionat şi care e demn de menţionat. Apple a reuşit să introducă difuzoare extraordinare, în ciuda dimensiunilor reduse. De asemenea, volumul suportat o să facă destul de dificilă misiunea de a-ţi convinge mama că nu eşti în club, ci în pat, ascultând muzică în scop recreativ.

Noul Macbook, in review la Playtech (23)

Noul MacBook – Puncte contra

Prezenţa unui singur port (USB Type-C) e un sacrificiu care poate deranja ocazional, mai ales că este o noutate pentru toată lumea să nu mai ai port USB clasic. Desigur, poţi cumpăra oricând un adaptor de 80 de dolari, dar asta ar fi o cheltuială în plus. Apple mizează pe faptul că nu vei avea nevoie de acel port USB, întrucât Macbook înglobează cam tot ce ai nevoie.

Trackpad-ul este puţin bizar şi mi-a fost destul de greu să mă obişnuiesc cu ideea că nu are un click fizic, deşi dă impresia că ar avea. Tehnologia force touch este capabilă să diferențieze între o apăsare ușoară și una mai tare, ceea ce înseamnă că posibilitățile de interacțiune cu touchpad-ul se înmulțesc. Introducând force touch, Apple a fost nevoită să renunțe la structura vechilor trackpad-uri pe care apăsările în partea superioară era dificilă. Acum s-a apelat, în schimb, la patru senzori ce îi permit unui utilizator să apese oriunde pe suprafața touchpad-ului.

Noul Macbook, in review la Playtech (20)

Tastatura nu este tocmai comodă, iar cursa tastelor este prea scurtă. Te-ai putea obișnui, dar îți va lua un timp. Aşadar, dacă vrei un laptop pe care să scrii mult, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Un avantaj ar fi, însă, faptul că apăsarea tastelor se face silenţios, dar acest lucru nu e îndeajuns pentru a compensa.

Noul MacBook – Concluzie

Deşi arată extraordinar, noul Macbook nu este instrumentul ideal pentru productivitate. Desigur, înglobează şi oferă cam toate funcţiile pe care ţi le-ai putea dori de la un laptop, dar, de exemplu, MacBook Air lansat în 2014 o face mai bine, pentru bani mai puţini. Experienţa cu MacBook este încă plăcută, dar e destul de greu de stabilit dacă plăcerea vine din performanţe sau din aspect şi impresia pe care o faci cu un astfel de dispozitiv la purtător. După cum scriam şi mai devreme anul acesta, Apple a lansat de data aceasta un laptop frumos şi elegant, dar de care nu ai neapărat nevoie.