NASA vrea să afle ce se întâmplă cu creierul uman în lipsa gravitației
Cercetătorii de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană examinează efectele pe care zborurile în spațiu le au asupra creierului uman.
Lipsa gravitației afectează organismul oamenilor în mai multe moduri. Dacă urmărești videoclipuri publicate de astronauții aflați pe Stația Spațială Internațională, vei putea observa că aceștia au fețele umflate. Acesta este efectul microgravitației care face ca fluidele din corp, care de obicei sunt distribuite către partea inferioară a corpului, să fie libere să circule mai prin tot organismul în mod egal.
În plus, urechea internă, care se ocupă cu păstrarea echilibrului, este la fel de afectată de lipsa gravitației, deoarece păcălește creierul făcându-l să creadă că ne aflăm în cădere. Echilibrul este la fel de important în ceea ce privește vederea. Ceea ce vedem este transmis către sistemul vestibular pentru a înștiința creierul încotro este orientat corpul. Astfel, în spațiu, apare frecvent senzația de amețeală și dezorientare.
După câteva zile în spațiu, creierul se adaptează la aceste circumstanțe, dar la nivelul acestuia au loc o serie de procese interesante pe care cercetătorii vor să le investigheze. De exemplu, astronauții cu experiență, care se întorc în spațiu, se adaptează mult mai ușor decât cei care ajung pe Stația Spațială pentru prima dată. Lipsa gravitației are un efect și asupra abilității oamenilor de a funcționa atât fizic cât și psihic. Astronauților le este greu să-și controleze mișcările și să efectueze sarcini de natură cognitivă.
Potrivit CNET, pentru a descoperi ce se întâmplă la nivelul creierului, cei de la NASA efectuează o serie de teste asupra astronauților. Întregul proces de cercetare are ca dată de finalizare anul 2018, dar prima etapă a fost deja completată și oamenii de știință au publicat o lucrare pe baza descoperirilor. Aceștia au detectat o reducere a performanței cortexului motor, partea creierului care controlează mișcările, și a cortexului insular, care controlează echilibrul.
Cercetările sunt utile și pentru cei de pe Pământ. Poate ajuta la înțelegerea modului în care sunt afectați oamenii imobilizați la pat, având în vedere că astronauții nu au posibilitatea de a se mișca prea mult în spațiu. În plus, ar putea ajuta la înțelegerea unor fenomene precum amețeala dar și modul în care creierul se adaptează schimbărilor.