Microsoft Xiaoice – un program de IA a prezentat meteo la TV în China
Pentru prima oară în istorie, Microsoft Xiaoice, o aplicație de inteligență artificială a prezentat vremea probabilă la TV într-o emisiune matinală în China.
Rolul algoritmilor de inteligență artificială tinde să fie din ce în ce mai relevant în viața noastră. După ce au apărut dovezi clare că pot redacta știri cu o naturalețe semnificativă, acum, aceleași aplicații au ajuns pentru prima oară la TV. Este vorba de Microsoft Xiaoice.
Partea interesantă este că Microsoft Xiaoice nu a fost subiect de discuție într-o emisiune, ci un prezentator activ într-un matinal chinezesc. Practic, a prezentat într-un mod surprinzător de natural vremea probabilă pentru următoare perioadă. Little Bing, după cum îi spun cei de la Microsoft, nici măcar nu a făcut respectivul gest dup dictare, ci agregând informații dintr-un amalgam de surse.
În cadrul emisiunii Morning News de marți dimineață, Microsoft Xiaoice a preluat legătura de la un prezentator uman pentru ca toți cei din fața televizorului să rămână uimiți de ceea ce se întâmplă. Pentru a duce procesul la bun sfârșit, algoritmul de inteligență artificială s-a bazat pe tehnologii computaționale în cloud și volume mari de date. Astfel, a învățat tot ce se putea ști despre meteo și interepretarea condițiilor atmosferice. Stilul prezentării a fost unic și încărcat de comentații emoționale. Dacă trăiți cu impresia că modul de exprimare a fost surprinzător de robotic, vă înșelați. Algoritmul de IA a obținut note 4,32 dintr-un maxim de 5 la testul de naturalețe lingvistică, în contextul în care un om obișnuit obține 4,76 la același test.
Înainte să ajungă la TV, Microsoft Xiaoice și-a început viața online ca un asistent virtual personal în cadrul unor aplicații de mesagerie instant precum Line sau WeChat și pe rețeaua socială Weibo. Pe Line, algoritmul de inteligență artificială s-a făcut remarcat prin pielea unui personaj cu numele Rinna, ce era foarte eficient la a oferi răspunsuri naturale la o varietate foarte mare de întrebări, bazându-se inclusiv pe emoticoane. Din câte se pare, prin acest proiect, Microsoft vrea să demonstreze că algoritmii IA pot fi disponibili și utili la scară largă.