Materialul făcut din nano-diamante ar putea fi cel mai rezistent liant din lume

Materialul făcut din nano-diamante ar putea fi cel mai rezistent liant din lume

Momentan, grafenul este considerat cel mai avansat material din lume. Extrem de durabil, acesta are de asemenea caracteristici conductive ieșite din comun. Totuși, un alt material compus din nano-diamante tinde să-i ia locul având proprietăți impresionante ce depășesc chiar și grafenul.

Cercetătorii de la MIT au descoperit ca materialul făcut din nano-fire de diamant poate fi extrem de rezistent. Aceste nano-fire sau micro șiraguri de diamante sunt completate de asemenea cu hidrogen. La început cercetătorii au crezut că acest material deși este extrem de dur, este și extrem de fărâmicios. În urma testelor însă se pare că realitatea nu stă așa, nano-firele de diamant dovedindu-se până la urmă destul de flexibile.

Dacă diferite materiale sunt introduse în acest nou compus chimic, atunci întreaga structură poate deveni extrem de rezistentă funcționând pe baza principiului semi-rigidității. Acesta constă în faptul că structura materialului poate avea anumite defecte sau sensibilități voit lăsate așa pentru a-i conferi o mai mare flexibilitate. Astfel, noul material din nano-fire de diamant este un amestec perfect de materiale elastice și rigide concomitent.

Dacă noul material are numeroase aplicabilități în inginerie și construcții, probabil că cel mai îndrăzneț proiect construit cu acest liant ar fi un lift în spațiu. Considerat a fi cel mai îndrăzneț dar și fiabil mod de a ajunge în spațiu fără a mai apela la rachetele scumpe din ziua de azi, un lift spațial ar cere inventarea unui material extrem de rezistent și flexibil în același timp, iar nano-firele de diamant poate fi exact ceea ce căutau constructorii proiectului.

Momentan, materialul format din nano-fire de diamant e încă în stadiul de cercetare, însă, dacă experimentele dau rezultate, nu ar fi exclus ca brusc acest nou liant minune să apară peste tot în jurul nostru.

Etichete: