Materialul care imită pielea cameleonului va revoluționa ”arta” războiului

Materialul care imită pielea cameleonului va revoluționa ”arta” războiului

Cercetătorii de la Universitatea din California au folosit un truc din natură pentru a crea un material extrem de subțire, care are proprietăți cameleonice.

Cu alte cuvinte, savanții au studiat proprietățile cameleonilor pentru a le crea artificial. Un studiu a descoperit că aceste animale au un strat de celule ale pielii care conţin nanocristale ce plutesc în citoplasmă. Aceste cristale microscopice sunt poziţionate la distanţe relativ egale unele de altele în interiorul celulei, iar această distanţă influenţează lungimea de undă a luminii pe care celula o reflectă.

Cercetătorii au găsit o metodă de a fabrica un material cu aceleași proprietăți de schimbare a culorii folosind o bucată flexibilă de celuloid, material folosit și la fabricarea filmelor foto . În fila respectivă au introdus un strat de siliciu, de o sută de ori mai subțire decât firul de păr uman, în care oamenii de știință au gravat un tipar capabil să reflecte culori în funcție de modul în care este îndoit.

 

Așadar, acest film permite ochiului să detecteze culorile fără utilizarea pigmenților. Este foarte posibil ca descoperirea să fie folosită pentru camuflarea vehiculelor militare în funcție de condițiile de mediu.

Deocamdată, materialul-cameleon are dimensiunea de doar un centimetru pătrat. Următorul pas ar fi să creeze o bucată mult mai mare, pentru a-i exploata potențialul comercial.

Autor: Andrada Bonea

Citește și: