Marijuana ar putea fi utilă în transplantul de organe
Știm deja că marijuana poate opri crizele severe de epilepsie, dar utilitatea sa în medicină s-ar putea extinde. Un nou studiu arată că un ingredient ar putea juca un rol important și neașteptat în transplantul de organe.
Un grup de cercetători de la Universitatea din South Carolina a efectuat un experiment, care arată că THC-ul poate întârzia respingerea organelor incompatibile în cazul șoarecilor. Rezultatele au fost publicate în Journal of Leukocyte Biology.
Aceștia au realizat un transplant de piele de la un grup de șoareci la un alt grup cu diferențe genetice considerabile. Țesutul incompatibil a fost tratat cu THC, compusul activ din cannabis. Din cauza diferenței genetice, sistemele imunitare ale cobailor ar fi trebuit să respingă țesuturile incompatibile. Totuși, se pare că substanța a întârziat această respingere.
Mitzi Nagarkatti, unul dintre autorii studiului, s-a declarat încântat de rezultate și crede că, în cazul în care TCH-ul va avea același efect și asupra oamenilor, ar putea revoluționa această ramură a medicinei. Marijuana ar putea fi folosită pentru a preveni respingerea noului organ, precum și pentru a trata alte boli inflamatorii.
„Sunt necesare cercetări adiționale pentru a identifica potențialele efecte benefice ale substanțelor prezente în marijuana, dar o provocare majoră a fost să identificăm căile moleculare implicate”, a spus John Wherry, editor al Journal of Leukocyte Biology. Încă nu știm cu certitudine dacă ar funcționa și în cazul oamenilor, dar în cazul în care ar face-o, am putea avea un tratament cu adevărat inedit.