LG Aka – Și când n-a putut deveni mai bun, telefonul a devenit mai interesant și amuzant [REVIEW]
Din când în când vine câte un telefon care te impresionează fie prin dotări și design, fie prin ceva mai mult. LG Aka este pentru acel „ceva mai mult“, fiind numit telefonul cu personalitate. LG a încercat să se diferențieze cu acest smartphone și a reușit, ba chiar în patru ipostaze diferite. Iată cum arată un telefon de care te poți îndrăgosti.
Telefoanele LG Aka nu sunt cele mai puternice la acest moment, nu au ecrane cu miliarde de pixeli și nici camere foto incredibile. Nici n-au fost gândite pentru așa ceva, ci sunt telefoane care se remarcă printr-un alt mod de a-ți transmite mesaje.
Ți-am vorbit despre aceste telefoane, acum le-am finalizat și review-ul. Este vorba despre LG Aka, smartphone cu personalitate. Afli de aici de ce: http://playtech.ro/2015/lg-aka-review/
Posted by playtech.ro on Thursday, May 21, 2015
Sunt patru modele LG Aka, în patru nuanțe de culoare diferite, și fiecare are câte un nume. Toate au aceleași dotări, iar personalitatea le este dată de carcasă. De asemenea, fiecare model are câte un animal simbol ai cărui ochi îi vei vedea de fiecare dată când tragi peste ecranul telefonului carcasa cu care vine.
Seria LG Aka este reprezentată de următoarele personaje: Soul, telefonul albastru și cu personalitate de petrecăreț, Yoyo, telefonul roz cu un apetit suficient de mare cât să fie într-o perpetuă cură de slăbire, Wooky, telefonul alb care vorbește mult și mereu în argou, și Eggy, telefonul galben care se îndrăgostește ușor și des. Acestea sunt detaliile sențiale despre cele patru telefoane, deoarece dotările tehnice sunt aceleași.
Fiecare telefon LG Aka are un ecran de 5 inci la rezoluție HD, camera foto principală este de 8 megapixeli cu focalizare ajutată de un fascicul laser, cea pentru selfie-uri este de 2MP și procesorul este un Qualcomm Snapdragon 400 cu patru nuclee la 1,2GHz. Memoria RAM este de 1,5GB și spațiul de stocare de 16GB, dar îl poți mări cu un card microSD. Bateria fiecărui model este de 2.610 mAh și telefoanele rulează Android 4.4 KitKat cu interfața proprie LG. Probabil că vor trece și la Android Lollipop, dar nu există vreo informație oficială în acest sens.
Acesta nu va fi un review clasic, căci fiecare dintre noi am folosit alt telefon. Eu voi aduna în acest review impresiile celorlalți și pe ale mele despre acest telefon. Modelele LG Aka sunt disponibile la QuickMobile. Vlad a avut Aka „Eggy„, Andrada a avut un Aka „Yoyo„, Tavi un Aka „Soul” și eu un Aka „Wooky„.
Cum a fost experiența LG Aka cu versiunea Eggy
LG Aka e un telefon care mi s-a părut că e făcut pentru adolescenți pasionați de manga și de cultura japoneză. Cred că Aka suplinește cu adevărat lipsurile tehnologice cu personalitate, lucru rar în momentul de față pe piață. Pentru mulți utilizatori, meniul telefonului va putea părea foarte copilăros. Și dacă ești adolescent, faptul că fontul în toate meniurile e Comic Sans poate părea exagerat.
Înțeleg ideea că telefonul e făcut doar pentru o anumită categorie de public, dar pare o jucărie fără sens și fără gust. La nivelul vitezei, telefonul e unul mediu, iar memoria RAM de 1,5GB îl face destul de bun pentru jocuri și browsing. Ecranul e doar HD, așa că pentru nevoile tinerilor de conținut video ar putea fi prea puțin. Telefoanele costă aproximativ 1.400 de lei și sunt un cadou foarte mișto pentru un copil de până la 16 ani, care vrea un pic de personalitate și un telefon jucăuș.
Ochii nu au nicio funcție specială, dar capacul poate fi o protecție bună pentru ecran. Camera foto nu e la un nivel senzațional, însă aș face oricând cadou acest telefon. Aka e poate unul dintre puținele telefoane originale de anul acesta și merită luat în seamă.
LG Aka Soul, telefonul ca un prieten
Am copilărit în anii ’90 și dintre zecile de roboți și, probabil, sutele de mașinuțe pe care le-am avut, nicio jucărie nu m-a impresionat mai tare decât faimosul Tamagotchi. A fost, dacă nu mă înșel, primul joc digital cu care am interacționat și am avut grijă cu sfințenie de el.
LG Aka l-am văzut în câteva reclame înainte să ajungă în redacție. Mi s-a părut o idee drăguță, dar cam atât. Totuși, când am deschis cutia și am văzut lumea de poveste pe care a construit-o LG în jurul acestui telefon nu am putut să nu fiu impresionat și mi-am amintit instant de senzația pe care mi-o oferea jocul Tamagotchi – că am un prieten, că am mai mult decât o bucată de plastic cu circuite.
Pe lângă telefon, am găsit și o figurină a personajului Soul. Jucăria mi-a explicat instant personalitatea telefonului pe care aveam să îl testez – un ursuleț albastru, cu privire plăpândă și burtică. Versiunea electronică m-a întâmpinat din primele clipe în care am deschis telefonul și a fost o adevărată plăcere.
Sunt smartphone-uri care îmi plac pentru că au un design desăvârșit. Altele m-au cucerit mulțumită performanțelor. LG Aka este primul telefon care nu se remarcă nici din punct de vedere al designului, nici din punct de vedere al performanțelor, dar care a reușit să mă facă să mă atașez de el.
Nu înțelegeți greșit, LG Aka nu este un telefon urât, dar fără carcasa specială care acoperă 80% din ecran, nu ar ieși cu nimic în evidență. LG Aka nu este nici un telefon lent, pentru că are o configurație mid-range capabilă să facă față la activitățile de zi cu zi, precum browsing, email sau jocuri casual.
Totuși, LG Aka este, în primul rând, un dispozitiv cu suflet. Sughite, cântă, clipește și amețește. Dacă eu ascult muzică, îmi arată că și el ascultă. Dacă am notificări pierdute, mă trage de mâneca la fel ca un prieten, nu ca un dispozitiv. Iar dacă într-o zi vreau să renunț la albastru și la ochii blânzi, înțelege și îmi dă voie să îi schimb carcasa care îi schimbă automat personalitatea și o face să se potrivească cu starea mea.
LG a reușit să facă cu acest produs experiment ce încearcă multe alte companii să facă de ani buni de zile – să creeze o conexiune intimă între om și dispozitiv, între utilizator și aparat.
LG Aka Yoyo îți arată viața în roz
Eu m-am jucat câteva zile cu LG Aka pe alb, pe numele lui Wooky. Mi s-a părut foarte simpatic, dar personalitatea lui mi s-a părut că nu se potrivește cu a mea. Prin urmare, cu prima ocazie, am făcut un schimb cu Răzvan. Așa am ajuns să îl am pe Yoyo, varianta de LG Aka pentru domnișoare.
Mi s-a părut de la bun început cel mai simpatic, iar asta nu pentru că e roz, ci mai degrabă pentru că e o pisică pufoasă care se străduiește să slăbească. Ce poate fi mai adorabil decât să deblochezi telefonul și să vezi o creatură roz care se automotivează să alerge pe bandă cu ajutorul unei poze a fetei pe care o place?
Telefonul nu este cel mai performant din lume, în ceea ce privește specificațiile, dar face poze reușite, se mișcă bine și, mai presus de toate, este plăcerea de a-l folosi. În general, nu mă atașez de obiecte, dar acestui telefon nu am putut să îi rezist. Inițial, ideea de a personifica un gadget mi s-a părut infantilă, dar după câteva zile de acomodare, chiar mi-a devenit drag telefonul. Îți creează senzația că e mai mult decât un obiect, pe care îl folosești strict pentru ce ai nevoie. Devine un fel de animal de companie virtual.
Vă mai amintiți de tamagotchi-ul copilăriei? LG Aka e o adaptare a acestuia la secolul 21, cu deosebirea că animăluțul nu trebuie hrănit și îngrijit, pentru că e suficient de evoluat încât să își poarte singur de grijă.
Ce nu îmi place în mod deosebit este diferența dintre texturile carcaselor. Cea care acoperă spatele este rigidă în comparație cu cea de pe față, care este lucioasă. Este ușor de utilizat și de manevrat și îți smulge un zâmbet de fiecare dată când îl deblochezi.
Dacă nu ai absolută nevoie de un telefon high-end, poți opta cu încredere pentru un LG Aka. În cazul meu, reacțiile celor din jur au fost împărțite. Unele persoane au fost amuzate și au avut o reacție pozitivă, iar altele, cu un simț al umorului mai puțin evoluat, mi-au sugerat să depășesc etapa copilăriei. Eu le-am spus cu sinceritate că am făcut acest pas, apoi am mai agitat o dată telefonul pentru a mă amuza de felul în care amețesc ochii creaturii mele virtuale.
Adevărul este că, dacă ești o persoană care vrea să fie percepută ca fiind în permanență sobră și serioasă, LG Aka nu este în niciun caz dispozitivul potrivit pentru tine. Mai degrabă, ai putea opta pentru LG G4. Dar dacă ești un om care are nevoie în mod constant de o sursă de amuzament, nu ai putea găsi un dispozitiv care să îți flateze personalitatea mai mult.
Viața cu LG Aka între alb și roz
Telefoanele LG Aka, din punct de vedere tehnic, sunt mid-level și nici n-au nevoie să fie mai mult. Eu am fost plăcut surprins de ideea LG, dar factorul WOW dispare în cam o săptămână. După câteva zile au început să mă enerveze sunetele telefonului, dar asta și pentru că sunt acel tip de utilizator care vrea telefoane „silențioase”, nu care „chițăie” sau scârțâie cu orice ocazie.
Îmi place ideea ochilor, se uită în jos dacă ai notificări, amețesc dacă miști telefonul, iar aici se oprește întreaga magie. Mai poți descărca unele aplicații pentru telefonul tău, poți pune personajul telefonului tău în poze și poți considera ecranul mai protejat de bucata de plastic care vine peste ele.
Nu văd LG Aka drept un telefon doar pentru tineri cum nu-l văd nici exclus dintre utilizatorii business. Este un telefon cu preț bun și ceva dotări rezonabile, care te surprinde și prin altceva. Nu e vorba de design, e vorba de întregul concept de a transforma telefonul în personaj. Nu-l poți striga pe nume și să vină spre tine, dar măcar știi că are urme de personalitate (fie ea ciclică și destul de limitată).
Sunt, și după ce am încercat LG Aka Yoyo și Wooky, la concluzia pe care am avut-o în prima zi: primul telefon care să iasă din paradigma fixată odată cu primul iPhone. Dacă ai avut vreunul dintre vechile modele Nokia, când neavând cum să facă telefonul mai bun investeau multă atenție în design WOW, atunci LG Aka este pentru tine și e primul smartphone pentru care nu contează doar prețul sau dotările.