Japonezii sunt și mai aproape de a crea hologramele tangibile

Japonezii sunt și mai aproape de a crea hologramele tangibile

Un grup de oameni de știință din Japonia au creat hologramele pe care le poți atinge. Cu alte cuvinte, vorbim despre obiecte tridimensionale, care pot fi manevrate cu mâna liberă.

Folosind o tehnologie laser cu femtosecunde, cercetătorii au dezvoltat Fairy Lights, un sistem care poate lansa raze laser la frecvențe înalte. O femtosecundă este pentru o secundă ceea ce o secundă este pentru 31,7 milioane de ani. Pe scurt, este atât de rapid încât ți se pare continuu.

Reușita japonezilor e reprezentată de stăpânirea puterii laserului, astfel încât să nu dăuneze omului care atinge unda. Reducând timpul de emitere a undei la femtosecunde, cercetătorii au reușit să-i reducă și puterea, permițând astfel interacțiunea, scrie Mashable. După cum se vede și în videoclipul de mai sus, poți „frânge” o inimă, poți bifa o sarcină sau poți interacționa cu o zână creată din fotoni. Un alt proiect, care folosește o altă idee, este al Ultrahaptics. Aceștia au recurs la ultrasunete ca să imite senzația atingerii.

Razele laser despre care vorbim reacționează la atingerea umană și au fost experimentate cu ajutorul Centrului Universitar Utsunomiya pentru Cercetare și Educație Optică. Yoichi Ochiai de la Universitatea Tsukuba, unul dintre principalii autori ai studiului, crede că această tehnologie poate fi folosită inclusiv în medicină și arhitectură. În acest stadiu al tehnologiei, oamenii nu pot interacționa proactiv cu lumina și nu o pot percepe ca fiind materie, dar hologramele japonezilor pot modifica acest lucru.

Potrivit celor de la Pulse Headlines, tehnologia, dacă funcționează și este optimizată în continuare, ar putea face posibilă crearea unei tastaturi de computer, făcută din lumină proiectată direct în fața utilizatorului. În plus, în cazul în care o persoană comunică printr-un program de chat video de tipul Skype, ar putea simți atingerea virtuală a celui cu care comunică. Chiar dacă la început părea o fantezie SF, această tehnologie ar putea fi integrată în viețile noastre într-un viitor apropiat.

Citește și: