02 iun. 2015 | 11:23

Îți vei putea încărca dispozitivele prin WiFi, fără baterie necesară

ACTUALITATE
Îți vei putea încărca dispozitivele prin WiFi, fără baterie necesară

Bateriile sunt un minus al universului digital. Sunt scumpe, greu de înlocuit și un coșmar ecologic.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au venit cu un plan care ar putea face bateriile inutile. Shyam Gollakota, profesor de știință și inginerie, a demonstrat o modalitate de a încărca dispozitivele folosind doar semnal wireless. Tehnologia se numește Wi-Fi or Ambient Backscatter și transmite numerele din codurile binare, absorbind sau reflectând, alternativ, semnalele WiFi sau TV care se află deja în aer, fără a fi necesare baterii.

Experimentele din trecut nu au avut succes pentru că s-a creat prea multă interferență, făcând rețelele WiFi mai lente. Echipa lui Gollakota a găsit o cale prin care poate fi menținută viteza datelor, notează Yahoo! Tech. Deocamdată, tehnologia funcționează doar pentru dispozitive care necesită cantități minuscule de energie, cum ar fi senzorii de temperatură, de mișcare și altele din aceeași gamă. De asemenea, dispozitivele trebuie să fie plasate aproape de router, la nu mai mult de opt metri distanță.

În ciuda acestui plan ambițios, Gollakota conștientizează că tehnologia nu va putea fi implementată și pe smartphone-urile momentului, pentru că acestea ar trebui să fie complet reconstruite.