Între viață și moarte: Cum vor cercetătorii să învie, în viitor, pacienții decedați
Înlocuirea sângelui cu apă salină rece ar putea readuce la viață pacienții. Și nu este doar o figură de stil.
“Când corpul tău are 10 grade Celsius, nu ai activitate cerebrală, puls și sânge… toată lumea este de acord că ești mort. Dar noi te putem învia”, explica Peter Rhee, de la Universitatea din Arizona, în 2014, când a fost prezentată pentru prima dată procedura. Acesta a demonstrat, împreună cu Samuel Tisherman, că este posibil să păstrezi corpurile într-o stare de animație suspendată ore întregi.
Procedura a fost testată până acum doar pe animale și presupune scurgerea sângelui din corp și aducerea lui la o temperatură cu 20 de grade Celsius mai mică decât cea normală. “După răcire, sângele este pompat încă o dată în vene, iar corpul este încălzit treptat. Pe măsură ce sângele este pompat, corpul își recapătă culoarea obișnuită. La 30 de grade Celsius, inima începe să bată”, mai spunea Rhee, conform BBC.
În mod surprinzător, animalele folosite în experimente au arătat foarte puține semne de boală după realizarea procedurii. Potrivit lui Tisherman, erau mai degrabă puțin amețite, dar își reveneau complet până a doua zi.
Cercetătorii vor începe un studiu clinic pe persoanele foarte grav rănite, cum ar fi cele care au fost victimele unor împuşcături sau ale înjunghierii şi în cazul cărora operaţiile ar fi fatale. Astfel, acestea ar fi supuse unei astfel de „suspendări“ pentru câteva ore, pentru a ajuta la prevenirea apariţiei unor leziuni pe creier. Chirurgii vor elimina sângele pacientului, înlocuindu-l cu o soluţie pe bază de apă salină răcită.
Cred că porcii şi câinii răspund într-un mod similar oamenilor atunci când vorbim de sângerare accelerată.
Samuel Tisherman
Medicii au explicat că, deoarece atât inima pacientului, cât și creierul nu mai funcţionează, sângele nu mai este necesar pentru a menţine celulele în viaţă, astfel că soluţia este cel mai rapid mod de a răci corpul pacientului. După operaţie, sângele pacientului ar fi, la fel ca în cazul animalelor, readus în corp şi, pe măsură ce organismul este încălzit, inima va începe să bată din nou.
În momentul în care a fost realizat experimentul, animalele se aflau sub anestezie, în schimb oamenii nu, ceea ce ar putea schimba felul în care corpul lor va reacţiona. Profesorul Tisherman a mai spus că, în ciuda acestor provocări, „cred că porcii şi câinii răspund într-un mod similar oamenilor atunci când vorbim de sângerare accelerată“. Se pare că animalele nu au avut niciun fel de traumă cerebrală, dar riscurile sunt mai mari în legătură cu oamenii.
În cazul în care studiile vor merge conform planului, medicii ar dori să extindă studiul şi către alte tipuri de traume. Pentru studiul iniţial, au fost alese victime prin împuşcare, fiindcă este mai uşor pentru medici să localizeze sursa de pierdere a sângelui. Aceştia speră că, în cele din urmă, vor putea trata hemoragiile interne. Până însă să vedem această cercetare aplicată în lumea reală, mai avem de așteptat.
Autor: Andrada Bonea