Iată cât de ușor îi poate prinde Hollywood-ul pe pirații de filme
Deși poliția devine implicată la un moment dat, cei care fac toată treaba sunt de fapt angajații studiourilor care vânează încălcările de drepturi de autor pe Internet. Iar pirații, fiind oameni până la umă, au fost prinși din cauza detaliilor personale postate pe conturile lor de Facebook.
Considerați adevărați ”dulăi” ai studiourilor de la Hollywood, oficialii care se ocupă de identificarea și interzicerea materialelor ce încalcă drepturile de autor nu fac nimic altceva decât să stea toată ziua pe Internet, pe Facebook și pe site-urile de torrenți, încercând să afle cât mai multe detalii despre viața personală a celor care piratează filmele în mediul online. Diferența dintre ei și noi fiind aceea că acești oficiali au o legătură directă cu poliția.
Conform TorrentFreak, grupul de urmărire a piraților în mediul online, Federation Against Copyright Theft, a reușit să prindă cinci din cei mai cunoscuți pirați din Anglia, și să îi condamne la pedepse cumulate la 17 ani de închisoare. Felul în care grupul a reușit să facă asta e pe cât de simplu pe atât de uimitor.
De exemplu, pe Reece Baker, piratul de 22 de ani , ce era cunoscut drept Baker92 în mediul online, grupul anti-piraterie l-a prins atunci când acesta a scris un mesaj dedicat soției sale Ria într-un fișier NFO postat pe torenți. Grupul de urmărire a înțeles că Baker este un nume de familie combinat cu anul de naștere și a căutat în arhivele de credite un bărbat născut în 1992 cu soție numită Ria care să aibă un copil, iar de acolo au preluat toate informațiile necesare să trimită poliția după băiat.
Un alt caz este cel al lui Sahil Rafiq, care posta fișiere piratate sub mai multe pseudonime precum memory100, hail_alpha și sohail20. Cum sohail20 era pseudonimul folosit pentru contul la o firmă de retail, acesta a postat o întrebare legată de laptopul său pe forumului site-ului, semnându-se la final cu Sahil Rafiq. De acolo ”dulaii” de la Hollywood i-au căutat profilul pe Facebook și au trimis poliția după el mulțumită informațiilor obținute.
Informațiile detaliate postate pe Facebook au mai dus în trecut la multe arestări a tot felul de infractori, însă, vorba aceea: a greși este uman, însă a persevera în eroare este diabolic.