Google riscă amenzi usturătoare în Rusia

Google riscă amenzi usturătoare în Rusia

Pentru comportament anti-competitiv legat de includerea aplicaţiilor proprii în Android, Google riscă amenzi cu o valoare astronomică.

În urmă cu câteva luni, cei de la Yandex, cel mai mare motor de căutare din Rusia, au intentat un proces ţara lor natală împotriva Google. Baza reclamaţiei consta în practicile anti-competitive ale Google legate de sistemul de operare Android. Mai precis, se atacau aplicaţiile preinstalate de gigantul din Mountain View care trebuie să fie prezente pe fiecare smartphone sau tabletă cu Android, indiferent de producător, începând cu Google Search sau Gmail şi terminând cu Google Maps sau Google Drive.

Autorităţile din Rusia le-au cerut celor de la Google să renunţe la integrarea aplicaţiilor proprii până pe data de 18 noiembrie. Dacă nu se conformează, amenda va atinge pragul a 15% din toate încasările Google realizate în ţara lui Vladimir Putin pe 2014. Având în vedere că este una dintre cele mai profitabile pieţe pentru compania americană, vă daţi seama că suma va fi considerabilă.

Practic vorbind, ruşii speră să obţină de la Google un pic de flexibilitate. Să permită creatoriilor de gadgeturi cu Android să preinstaleze aplicaţii competitive şi widgeturi de căutare către alte motoare decât Google. Aplicaţiile companiei lui Larry Page pot rămâne instalate, dar nu vor mai fi în prim plan pe primul ecran.

Momentan, nici o opinie oficială din partea Google nu a fost făcută publică pe marginea acestui subiect, deşi termenul amenzii se apropie cu paşi repezi. Dacă va ceda presiunilor de la Kremlin, riscă pierderi financiare semnificative oricum, indiferent dacă vin sub forma unei amenzi sau a unor scădere semnificative de profit. Nu de alta, dar cei mai mulţi bani obţinuţi de Google din terminalele cu Android nu vin din sistemul de operare, care este gratuit, ci din orientarea utilizatorilor către serviciile şi aplicaţiile sale, care în final ajung să se reflecte în reclame personalizate.

Citește și: