02 nov. 2015 | 16:04

Germanii au creat mașinăria care ar putea schimba modul în care folosim energia

ACTUALITATE
Germanii au creat mașinăria care ar putea schimba modul în care folosim energia

De mai bine de 60 de ani, oamenii de știință speră la o formă inepuizabilă de energie, sub formă de fuziune nucleară. Până acum, nu a fost decât un vis, dar grație eforturilor celor de la Max Planck Institute, asta s-ar putea schimba în curând. 

Anul trecut, după 1,1 milioane de ore de construcție, institutul a creat stellaratorul, cea mai mare mașinărie de fuziune nucleară. Acum, după un an de teste, inginerii sunt pregătiți să pornească mașinăria care valorează 1,1 miliarde de dolari pentru prima oară, iar asta s-ar putea întâmpla luna aceasta, potrivit Science.

Cunoscut în comunitatea fizicienilor drept „calul negru” al reactoarelor cu fuziune nucleară, stellaratoarele sunt foarte greu de construit. Video-ul de mai jos arată cum s-a procedat în cazul W7-X, care a avut nevoie de 19 ani pentru a fi completat. Între 2003 și 2007, proiectul a avut niște probleme, printre care și faptul că unii dintre principalii furnizori de materiale s-a retras.

Prin comparație, stellaratorul are un văr mai popular, numit tokamak. Există mai mult de 30 de astfel de dispozitive operaționale la nivel global și mai mult de 200 construite, de-a lungul istoriei. Sunt mai ușor de construit și s-au dovedit mai utile decât stelleratorul, în timp. Totuși, au o vulnerabilitate majoră, la care W7-X e imun, potrivit Science Alert.

Cheia pentru un reactor nuclear de succes este să genereze și să controleze o cantitate de materie supraîncălzită, numită plasmă. Această materie e practic un caz care a atins temperaturi mai mari de 100 de milioane de grade Celsius, iar la aceste temperaturi, electronii sunt separați de atomii lor, formând ioni, încărcați electric. În stele, plasma este confinată (menţinută într-un spaţiu limitat) datorită forţei gravitaţionale. În asemenea condiţii, nucleele de hidrogen fuzionează, rezultând heliu, proces care produce energie, manifestată sub formă de lumină şi căldură.

Practic, acesta e procesul care ne alimentează Soarele de 4,5 miliarde de ani și care va continua să facă asta pentru alte 4 miliarde. Diferența majoră dintre tokamak și stellarator este că tokamakul nu poate controla plasma mai mult de 7 minute consecutiv, ceea ce e departe de a fi suficient. În plus, consumă mai multă energie decât produc.

În ceea ce privește stellaratorul, experții susțin că ar putea menține plasma cel puțin 30 de minute, ceea ce ar putea face o diferență semnificativă. Prin urmare, oamenii de știință au speranțe mari în legătură cu perfecționarea acestui dispozitiv.