Fujitsu implementează un sistem de răcire cu lichid în smartphone-uri

Fujitsu implementează un sistem de răcire cu lichid în smartphone-uri

În încercarea de a se diferenţia de concurenţă, cei de la Fujitsu s-au hotărât să anunţe un nou sistem de menit pentru smartphone-uri.

Într-o perioadă în care nouă din zece producători aleargă să producă telefoane din ce în ce mai subţiri, cei de la Fujitsu se pare că se orientează într-o cu totul altă direcţie. Pentru că există foarte multe smartphone-uri care se încălzesc teribil atunci când vă jucaţi pentru perioade îndelungate de timp sau le ţineţi la încărcat, compania japoneză a decis să anunţe o nouă tehnologie de răcire.

Ilustrat într-un mod simbolic în imaginea de mai sus este un nou sistem de răcire cu lichid pe care ar trebui să-l vedem introdus în viitorul apropiat în câteva noi telefoane. În principiu este vorba de un sistem de heat pipe-uri cu lichid care se fixează pe procesor şi este capabil să pompeze într-un mod complet automat lichid de răcire peste toate componentele ce se încălzesc dintr-un smartphone. În practică, temperatura ridicată a procesorului evaporă substanţa din heat pipe, iar când respectivii vapori se deplasează peste o placă mare rece, substanţa se condensează din nou, iar ciclul se repetă.

,,Un lichid de lucru este încapsulat în interiorul buclei închise ca răcitor. Căldura de la sursa de căldură evaporă răcitorul, iar energia disipată pentru evaporarea răcitorului este preluată din sursa de căldură, coborându-i acesteia temperatura. Funcţionează pe acelaşi principiu prin care dacă aruncaţi apă pe ciment fierbinte îi coborâţi temperatura.” Astfel au explicat cei de la Fujitsu tehnologia din spatele noului lor sistem de răcire cu lichid menit pentru telefoane.

În retrospectivă, acesta nu este primul telefon cu răcire lichidă. Lansat în 2013, acela purta numele de care folosea heat pipe-uri cu apă.

Citește și: