16 dec. 2015 | 06:36

Facebook, Google și Twitter cenzurează conținutul rasist

ACTUALITATE
Facebook, Google și Twitter cenzurează conținutul rasist

După o lungă perioadă în care s-au opus oricărei forme de cenzură online, Facebook, Google și Twitter au început să șteargă conținutul rasist.

Din totdeauna, Germania a avut o problemă cu rasismul și există dovezi mult mai recente decât cel de-al doilea război mondial pentru a confirma faptul că problema nu s-a remediat. În secolul 21, cea mai bună metodă pentru propagarea filozofiilor rasiste și a agresivității față de grupuri minoritare este internetul. Din acest motiv, organizațiile guvernamentale nemțești au făcut presiuni de câțiva ani pentru ca giganți precum Facebook, Google și Twitter să elimine conținutul rasist de pe propriile platforme online. Pentru prima oară, companiile americane au cedat.

Printr-un comunicat oficial, preluat de Reuters, Facebook, Google și Twitter au căzut de acord și au promis Germaniei că, de acum înainte, vor începe să elimine orice forme de rasism criminal și manifestări de instigare la violență. Ca regulă, în maxim 24 de ore, astfel de conținut agresiv va dispărea dintre rezultatele Google sau dintre postările de pe Twitter și Facebook. Sistemul prin care acest plan se va pune în aplicare va fi în egală măsură automatizat, cât și pe bază de sesizări din partea autorităților.

Un astfel de proiect a devenit mai urgent ca niciodată în contextul în care criza refugiaților din Europa a dat naștere unui nou val de rasism în masă. Cedarea la presiunile Germaniei vine ca o confirmare suplimentară din partea Facebook, Google și Twitter în legătură cu gravitatea situației online. În contextul în care Facebook de mai multe ori a optat pentru lăsarea comentariilor rasiste pe rețeaua socială, insistând pe libertatea de exprimare a internauților, nimeni nu se aștepta la această schimbare radicală de atitudine.

În altă ordine de idei, majoritatea platformelor online mari și rețelele de sociale aveau oricum sisteme pentru eliminarea conținutului rasist, dar acestea nu erau foarte rapide și nici nu răspundeau foarte bine la sesizări din partea organizațiilor guvernamentale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele