Efectele catastrofale ale încălzirii globale: Cum ne afectează topirea ghețarilor
Stratul de gheață al Antarcticii se topește într-un ritm alarmant, iar procesul se pare că este ireversibil. Cum ne va afecta asta?
Potrivit publicației Science, un nou studiu efectuat cu ajutorul datelor colectate de sateliți pe parcursul a 18 ani arată că suprafața înghețată a vestului Antarcticii și-a pierdut 18% din volum în ultimii 10 ani. În ceea ce privește partea de est, lucrurile nu sunt clare. Deși volumul gheții a fluctuat considerabil, nu s-a descoperit un tipar relevant al pierderii de volum.
Așadar, ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani. Adică 161 de miliarde de tone.
Ghețarul Thwaites, care formează o parte destul de mare din stratul de gheață, se va topi cel mai probabil în ocean în urmatoarele secole. Ghețarul este suficient de mare încât să ducă singur la creșterea cu aproape o jumătate de metru a nivelului mării.
Un alt studiu, condus de Eric Rignot de la Jet Propulsion Laboratory, NASA arată că unii ghețari din Vestul Antarcticii au trecut de un punct fără întoarcere și alunecă în ocean, unde se vor topi și vor contribui la creșterea nivelului mării.
Datele nu sunt suficiente pentru a da un verdict, potrivit lui Fernando Paolo, student la Institututul de Oceanografie din San Diego, California. Pentru a avea o vedere mai amplă asupra problemei, Paolo și echipa sa au pus laolaltă informații adunate în timpul a trei misiuni: ERS-1, ERS-2 și ENVISAT, conduse de Agenția Spațială Europeană. Având la dispoziție aproape 20 de ani de observație, au descoperit că pierderile de volum în vestul Antarcticii au crescut cu 70% în ultimii 10 ani.
Paolo a specificat că descoperirile făcute de echipa lui nu sunt revoluționare, dar insistă asupra monitorizării constante a topirii ghețarilor. De asemenea, studiile indică rezultate relevante asupra impactului pe care modificarea temperaturii oceanice îl are asupra calotelor glaciare. Consecinţele sunt catastrofale pentru majoritatea continentelor. Nivelul mării este estimat să crească, în urma unei topiri complete a gheţarilor, cu circa 65 de metri, adică suficient pentru a strămuta toate ţărmurile din lume. Acest lucru se va întâmpla, estimativ, în 5.000 de ani.