05 iun. 2015 | 14:34

Descoperirea care ar putea da tratament pentru Alzheimer

ACTUALITATE
Descoperirea care ar putea da tratament pentru Alzheimer

Deceniile de cercetări medicale ne-au învățat că nu există o legătură directă între creier și sistemul imunitar. O nouă descoperire, însă, revoluționează medicina pe care o știm.

Poate părea uimitor că, după secole de disecții și cercetări, un sistem de vase limfatice ar fi putut trece neobservat. Cu toate acestea, exact acest lucru este susținut de profesorul Jonathan Kipnis de la Universitatea din Virginia, în revista Nature.”Schimbă total modul în care percepem interațiunea sistemelor nervos și imunitar. Până acum, o vedeam ca fiind ceva ezoteric, care nu poate fi studiat”, a spus Kipnis.

Scleroza multiplă este un exemplu în care sistemul imunitar atacă creierul, deși motivele nu sunt clare. Oportunitatea de a studia vasele limfatice care leagă creierul de sistemul imunitar ar putea transforma înțelegerea modului în care aceste atacuri au loc și ce le poate opri. Alzheimer este și mai controversată, dar, de asemenea, ar putea avea origini în sistemul imunitar, iar autorii sugerează că acumularea de proteine este un rezultat al eșuării misiunii vaselor de sânge.

Descoperirea a avut loc atunci când Antoine Louveau, unul dintre cercetători, a examinat membranele care acoperă creierul șoarecilor și a observat o liniaritate a modelelor celulelor imune. Inițial, Kipnis a fost sceptic, dar o serie de cercetări ulterioare l-au convins că vasele sunt reale, că au în componență celule sanguine albe și că există și în organismul uman. „Rețeaua pare să înceapă de la ochi și să urmărească bulbul olfactiv, înainte de a se alinia adiacent sinusurilor”, a explicat acesta.

De asemenea, celulele imune sunt prezente chiar și în creierele sănătoase, lucru care a fost pus sub semnul îndoielii până în prezent. Descoperirea ar putea fi foarte utilă în studiul cauzelor pentru Alzheimer și scleroză multiplă, precum și în găsirea eventualelor tratamente