19 iul. 2015 | 14:41

De ce „geniul nebun” este doar un mit [VIDEO]

ACTUALITATE
De ce

Nebunia şi creativitatea au fost asociate de secole. Multe dintre genii au fost atinse de tulburări mintale, de la artişti de renume ca Vincent van Gogh şi Frida Kahlo la giganţi ai literaturii, precum Virginia Woolf şi Edgar Allan Poe. De asemenea, nici oamenii de ştiinţă nu pot fi excluşi.

Au existat studii care au încercat să găsească legătura dintre afecţiunile psihice, inteligenţa şi orientările artistice. Din multitudinea de feluri de psihoză, creativitatea pare a fi cel mai puternic legată de tulburări de dispoziţie, şi în special de tulburare bipolară. Aşadar, există studii întregi care indică o corelaţie între tulburările de acest fel şi simţul artistic dezvoltat.

„E greu pentru oameni să accepte o astfel de idee. Dacă pot înţelege că anxietatea are şi beneficii, sunt mult mai îngrijoraţi când vine vorba de schizofrenie şi depresie”, explica acum şase ani pentru The Independent profesorul Gordon Claridge, de la Oxford, care a editat o ediţie specială Personalitatea şi diferenţele individuale. „Se crede că aceste caracteristici au supravieţuit din cauza valorii lor adaptive. Aduc o flexibilitate a gândirii, o deschidere a comportamentului”, spunea Claridge.

[related]

Totuşi, ca o replică pentru aceste teorii, cei de la The Verge au creat un video scurt şi interesant, în care explică pe înţelesul tuturor de ce nu este obligatoriu ca o persoană cu tulburări psihice să fie creativă şi foarte inteligentă sau o persoană creativă şi foarte inteligentă să aibă tulburări psihice.