DALER, un robot inspirat de lilieci [VIDEO]

Pentru că se lucrează în permanenţă la şi tipuri de drone, uneori avem parte şi de creaţii precum DALER care se inspiră din creaţii din natură.

În lumea roboţilor nu există un design clasic impus pentru realizarea de noi creaţii. Fiecare dezvoltator poate construi un şi cu dotări din ce în ce mai impresionante. Altfel, nu-mi explic de ce cineva ar fi folosit un liliac pentru inspiraţie.

Robotul ilustrat în clipul de mai jos poartă numele de DALER sau Deployable Air Land Exploration Robot. Cel mai mare avantaj al său constă în abilitatea de a folosi aceleaşi părţi componente, aripile, pentru a se deplasa pe pământ sau pentru a zbura, o aptitudine bine cunoscută a liliecilor. Ca de fiecare dată în cazul unor astfel de aparate, designul a trecut prin mai multe iteraţii înainte de a ajunge final. În captura de mai sus, de exemplu, este imortalizat primul prototip de acest gen.

La final, s-a obţinut un robot ce putea funcţiona şi autonom, fără nici un fel de intervenţie din partea utilizatorului. Acesta este ideal pentru misiuni de explorare, iar membrii echipei de cercetători din Elveţia care s-au aflat în spatele său sunt foarte mândri de rezultatele primelor teste în lumea reală. Ca performanţă, merită să aveţi în vedere abilitatea de a zbura cu până la 65 Km/h şi de a se deplasa pe ,,picioarele” sale cu până la 1,6 km/h.

Alexandru Puiu
09:32 24.01.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video