Cum se pregătesc americanii pentru un potențial dezastru

Cum se pregătesc americanii pentru un potențial dezastru

Casa Albă se pregătește pentru un dezastru care ar putea fi cauzat de vânturile solare.

Vânturile solare sunt un fenomen comun în spațiu. După cum scrie publicația Business Insider, în fiecare secundă, Soarele trimite particule în fiecare secundă fluxuri de particule subatomice cu încărcătură electrică, cu viteze de cel puțin 1,6 milioane de kilometri pe oră. De cele mai multe ori, vânturile solare sunt suficient de slabe pentru a fi deviate de câmpul magnetic al Pământului.

În cazul unui flux extrem de puternic, însă, pagubele ar putea fi uriașe. Trecând de câmpul magnetic din jurul planetei noastre, acesta ar putea distruge imediat rețelele de electricitate din numeroase zone. Canada a acut de-a face cu o situație oarecum similară în anul 1989, atunci când cei de la Hydro-Quebec nu au putut transmite curent electric timp de nouă ore.

Vânt solar

Un dezastru cauzat de vânturile solare nu a avut loc încă, cercetătorii estimând că daunele ar putea fi în jur de două trilioane de dolari. NASA, însă, este de părere că șansele ca un asemenea dezastru să aibă loc în următorii zece ani sunt de 12%, iar pentru cei de la Casa Albă, acesta a reprezentat un semnal de alarmă.

În încercarea de a atrage atenția asupra pericolului, Casa Albă a prezentat un raport în care vorbește despre sistemul de avertizare asupra vânturilor solare. În prezent, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) supraveghează Soarele în continuu pentru a observa astfel de situații. Din câte se pare, nu este posibil să deduci cu exactitate momentul în care va avea loc erupția, însă poți vedea semnele.

Odată ce erupția a avut loc, NOAA poate avertiza alte agenții și companii cu până la 15 ore înainte ca vânturile să lovească Pământul. Din păcate, informațiile în legătură cu intensitatea acestora nu sunt disponibile decât la o dată ulterioară. Acestea sunt obținut de o ”geamandură de tsunami” care plutește la 1,5 milioane de kilometri distanță de Pământ. Din momentul în care aceasta este atinsă, informațiile sunt transmise pe Pământ cu viteza luminii, iar toți cei interesați au la dispoziție în jur de o oră pentru a se pregăti.

Datorită perioadei scurte de pregătire, Casa Albă le cere organizațiilor de stat să îndeplinească anumite condiții. Sunt menționate standarde legate de construcții, sisteme de detectare a vulnerabilităților și metode de înțelegere a riscului și de planificare a procedurilor în caz de dezastru. Și Agenția Spațială Europeană este conștientă de pericol, lucrând în prezent în 14 state de pe continentul nostru pentru a dezvolta un sistem de avertizare.