17 feb. 2015 | 12:44

Cum o simulare pe calculator ar fi putut cauza cel de-Al Treilea Război Mondial

ACTUALITATE
Cum o simulare pe calculator ar fi putut cauza cel de-Al Treilea Război Mondial

În anul 1979, lumea așa cum o știm s-ar fi putut sfârși din cauza unei banale simulări pe calculator care ar fi putut cauza Al Treilea Război Mondial.

Criza rachetelor din Cuba, războiul din Afghansitan și boicotul Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980 au fost doar câteva dintre cele mai periculoase momente din timpul Războiului Rece. De fiecare dată, lumea a fost extrem de aproape de un dezastru, însă, datorită inspirației unor oameni s-a evitat o confruntare nucleară între Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, au existat și unele momente dificile care nu au fost la fel de mediatizate. Un astfel de moment a avut loc în dimineața zilei de 9 noiembrie în anul 1979. Președintele Americii era Jimmy Carter, iar Zbigniew Brzezinski era consilierul acestuia pe teme de securitate națională. În dimineața aceea, Brezinski primește un telefon de care probabil s-a temut pe tot parcursul carierei sale politice.

Erau cei de la NORAD (North American Aerospace Defense Command). Aceștia l-au informat pe consilier în legătură cu 250 de rachete nucleare lansate de Uniunea Sovietică împotriva Statelor Unite. La scurt timp după, un alt apel a confirmat lansarea a nu mai puțin de 2.200 de rachete nucleare împotriva țării, probabil suficient de multe pentru a șterge orice urmă de civilizație de pe continentul nord-american.

ZBIGNIEW BRZEZINSKI al treilea război mondial

Zbigniew Brezinski

Crezând că sfârșitul lumii a venit într-un final, Brezinski, conform celor de la Gizmodo, nici nu s-a mai deranjat să-și trezească soția din somn. Sunt puține locuri unde te poți ascunde de 2.200 de bombe nucleare. Chiar dacă explozia și șocul ulterior sunt evitate, nu poți fugi de radiațiile care urmează. Și chiar dacă Brezinski ar fi supraviețuit (era, totuși, consilier prezidențial), ceea ce ar fi rămas din Statele Unite în urma bombardamentului cu greu ar fi putut fi numită țară. Așa că Brezinski a început să se gândească la unul dintre primele lucruri care i-ar trece prin cap unui lider în astfel de momente: ”Voiam sa fiu sigur că vom avea parte de însoțitori”.

Mai exact, Brezinski se gândea la bombardarea nucleară a Uniunii Sovietice. Înainte ca acesta să îl avertizeze pe Jimmy Carter, un nou telefon de la NORAD l-a informat că niciun alt sistem de protecție nu a detectat vreo amenințate. Aceasta începea să semene din ce în ce mai mult cu o alarmă falsă.

Și așa a fost. Aparent, un program de simulare a unui atac nuclear al sovieticilor a fost introdus în rețeaua NORAD, iar aceștia au crezut că au de-a face cu o situație reală. În cel mai rău caz posibil, Brezinski l-ar fi informat pe președinte în legătură cu atacul, iar bombele americane ar fi fost lansate către sovietici înaintea celui de-al treilea telefon menit să calmeze spiritele. Americanii ar fi putut comite cel mai devastator act de agresiune din istoria umanității fără absolut niciun motiv. Al Treilea Război Mondial ar fi pornit foarte repede și probabil s-ar fi sfârșit la fel de repede.

Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, NORAD a construit o instalație pentru teste, astfel încât viitoarele simulări să nu fie introduse direct în rețeaua lor. Cu o situație similară s-a confruntat și Uniunea Sovietică în anul 1983, atunci când sateliții au indicat în mod eronat rachete lansate de americani. Stanislav Petrov, locotenent colonel în cadrul Apărării Antiaeriene Sovietice și-a dat seama că este vorba despre o eroare și a acționat în mod corespunzător. Mulți spun că Petrov a salvat lumea în acea zi de la Al Treilea Război Mondial, motiv pentru care a primit mai multe premii din partea unor asociații din Statele Unite.

stanislav petrov

Stanislav Petrov