29 mai 2015 | 15:32

Cum îți vei putea recupera amintirile cu ajutorul luminii

ACTUALITATE
Cum îți vei putea recupera amintirile cu ajutorul luminii

E normal să uiți lucruri mărunte, dar viața poate deveni o corvoadă atunci când suferi de Alzheimer sau altă boală care îți afectează memoria. Dar ce se întâmplă cu amintirile pierdute?

Un studiu publicat în Science arată că amintirile pierdute pot fi recuperate cu ajutorul luminii. Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au vrut să stabilească dacă amnezia duce la pierderea amintirilor din cauza distrugerii anumitor celule din creier sau dacă există pur și simplu un blocaj rezolvabil.

Aceștia au indus amnezie cobailor cu ajutorul unui antibiotic care blochează sinteza proteică și scade puterea sinaptică necesară codării amintirilor. Pentru a afla dacă amintirea pierdută poate fi recuperată, au folosit tehnologia optogenică. Cu alte cuvinte, tehnica folosește lumină pentru a activa proteinele atașate de neuroni. Folosind o proteină sensibilă la lumină albastră, oamenii de știință au putut activa neuronii asociați cu amintirea inițială, notează IFL Science.

În urma experimentului, a rezultat că există procese diferite care controlează modul în care amintirile sunt stocate și ulterior, readuse în atenție. Cercetătorii sugerează că elementul-cheie este procesul cunoscut drept consolidarea memoriei, în timpul căruia neuronii sunt supuși unei modificări chimice. De asemenea, au observat fenomenul de potențare pe termen lung, care presupune consolidarea sinapselor pe măsură ce subiecții învață și experimentează lucruri.

Administrarea antibioticului a oprit aceste sinapse din întărire. Apoi, cercetătorii au încercat să readucă amintirea cu ajutorul unui stimul emoțional, dar nu au putut, întrucât procesul este imposibil fără sinteza proteinelor. Când au reactivat-o, au descoperit că amintirea a fost recuperată. Tonegawa, unul dintre cercetători, susține că amintirile nu pot fi recuperate cu ajutorul stimulilor naturali, dar poate fi regăsită dacă sunt activate direct din neuroni.

Concluzia este că în amnezia retrogradă, amintirile nu se șterg, dar se pierd și devin inaccesibile. Studiul ar putea servi oamenilor de știință pentru cercetări viitoare, și, de asemenea, pentru descoperirea de metode mult mai rapide de recuperare a amintirilor.