29 sept. 2015 | 17:41

Cum îți influențează moștenirea genetică gusturile alimentare

ACTUALITATE
Cum îți influențează moștenirea genetică gusturile alimentare

Fiecare dintre noi are propriile gusturi alimentare, unele mai bizare decât altele. Dacă ești genul de om care iubește dulciurile sau dimpotrivă, le detestă, află că genele au o influență considerabilă.

Mâncarea pe care o consumăm e simțită de receptorii de pe limbă și nas, care sunt surprinzător de selectivi și specifici. Receptorii de dulce, de exemplu, pot detecta doar moleculele dulci și nu pe cele amare. Avem aproximativ 35 de receptori pentru detectarea gustului dulce, sărat, amar, acru, precum și gustul grăsimilor. De asemenea, avem 400 de receptori pentru a depista aroma. Proteinele receptoare sunt produse de instrucțiunile codate în ADN-ul nostru, scriu cei de la IFL Science.

În 2004, cecetătorii au descoperit că receptorii olfactivi sunt localizați în zone „fierbinți” de variație genetică, astfel încât forma receptorilor este modificată și rezultă într-o diferență de percepție a gustului și aromei. Un alt studiu arată că oricare doi indivizi, în funcție de diferențele în materialul genetic, vor prezenta o percepție distinctă în proporție de 30-40% în receptorii pentru aromă.

În ceea ce privește zahărul, un studiu recent arată că genetica e responsabilă pentru o treime din variațiile în ceea ce privește percepția dulcelui. În ceea ce privește gustul amar, lucrurile sunt puțin mai complicate. Avem 25 de receptori, care au evoluat pentru a ne împiedica să mâncăm toxine nocive.

Unul dintre acești receptori, TAS2R38, controlează abilitatea de a detecta compusul propiltiouracil. În funcție de detectarea acestuia, oamenii pot fi împărțiți în două grupuri: cei care nu tolerează gustul amar și cei carora le place. Cei din prima categorie detestă, de obicei, leguleme precum broccoli sau varza de Bruxelles. Pe de altă parte, cei din a doua categorie sunt mai predispuși să îndrăgească grăsimile și alimentele picante.