27 oct. 2015 | 17:24

Cum alegi un televizor perfect pentru nevoile tale

FEATURE
Cum alegi un televizor perfect pentru nevoile tale

Cum alegi un televizor în ziua de astăzi? În condițiile în care vi se pun la dispoziție nenumărate modele, care mai de care mai sofisticate, găsirea televizorului ideal poate fi o experiență dificilă pentru mulți utilizatori.

Piața televizoarelor evoluează în mod continuu. Producătorii introduc în mod constant noi tehnologii, susținând că acestea vor garanta cea mai bună calitate a imaginii. Această evoluție, însă, nu ușurează viețile utilizatorilor când vine vorba de cumpărarea unui TV nou. Dacă luăm în considerare și sfaturile uneori greșite ale angajaților din magazine, este ușor de înțeles de ce multor persoane le este dificil să opteze pentru un model anume.

[related]

Astfel, pentru a fi capabili să alegeți televizorul care se potrivește perfect cu nevoile voastre, este recomandat să urmați pașii de mai jos. Desigur, trebuie să menționăm că acest ghid nu vă va spune exact care este dispozitivul ideal, însă vă va furniza suficiente detalii în legătură cu televizoarele pentru a fi capabili să faceți o alegere informată.

Cum alegi un televizor – dimensiunea ecranului

Multe persoane preferă să înceapă prin setarea unui buget anume. Însă televizorul este o investiție foarte importantă, motiv pentru care bugetul disponibil va ocupa un loc secundar. Spre deosebire de telefoanele mobile, unde este important să știți de la început cât sunteți dispuși să cheltuiți, în cazul televizoarelor va trebui să stabiliți cu exactitate ce vă doriți. În acest caz, ne referim la dimensiuni și la feature-urile cele mai important.

În mod normal, dimensiunea televizorului ar trebuie aleasă în funcție de distanța la care vă veți afla față de acesta. Un ecran mult prea mic înseamnă că nu vă veți bucura la maximum de conținutul vizualizat, iar un ecran prea mare poate deveni deranjant. O regulă de bază în privința display-ului ar fi următoare: distanța dintre ochi și ecran trebuie să fie de 1,5 ori mai mare decât diagonala ecranului.

Cum alegi un televizor 1

Regula, însă, nu este una pe care trebuie să o respectați cu sfințenie. Nu toate persoanele care stau la trei metri de televizor apreciază sau își permit un model cu un ecran de doi metri. Dar dacă sunteți fanii modelelor cu ecrane mari și aveți resursele necesare, aceasta merită luată în seamă.

Feature-urile cele mai importante

După cum am spus mai devreme, cum alegi un televizor depinde (sau ar trebui să depindă) de ceea ce-ți dorești, nu de banii pe care ești dispus să-i cheltuiești. După ce v-ați hotărât în legătură cu diagonala, ar trebui să vă orientați asupra feature-urilor cele mai importante. Vreți să-l montați pe perete? Atunci un model mai subțire ar putea fi soluția cea mai bună. Vă doriți un smart TV? Sistemul de operare webOS 2.0 de la LG este unul dintre cele mai apreciate. De asemenea, nu trebuie să ignorați nici aspecte precum conectivitatea sau greutatea.

Conectivitatea are o importanță aparte. Televizorul nu va funcționa singur și este indicat ca acesta să dispună de cât mai multe metode de conectare. Pe parcursul timpul, ați putea conecta stick-uri, console și diverse alte dispozitive, iar porturile HDMI și cele USB vor juca un rol important. Porturi HDMI vor fi folosite pentru a conecta televizorul la o sursă externă de semnal audio-video: DVD, consolă, decodor de cablu, cameră foto-video, computer și altele. În prezent, este recomandat să aveți cel puțin două astfel de porturi.

Intrările USB sunt utile în cazul în care televizorul dispune de un player integrat pentru fișiere audio, foto, video sau pentru a conecta un adaptor Wi-Fi. Pentru a avea parte de cea mai bună experiență, televizorul ar trebui să fie dotat cu cel puțin un port USB 2.0, însă există unele modele care au și porturi USB 3.0.

Cum alegi un televizor – Bugetul necesar

Odată ce ați stabilit ce vă doriți de la un televizor, puteți seta un buget. În cazul dispozitivelor precum telefoanele mobile, cel mai bine este să vă alegeți unul al cărui preț este cât mai apropiat de maximul pe care sunteți dispuși să-l acceptați. În cazul televizoarelor, situația este una diferită. Un televizor de 1.500 de lei se poate dovedi la fel de util precum unul de 2.000 de lei, iar din această cauză este extrem de util să analizați cu atenție piața înainte de a lua o decizie finală.

Calitatea imaginii

Calitatea imaginii este fără îndoială principalul lucru care îl interesează pe cumpărătorul de rând. Este, de asemenea, cel mai dificil lucru de evaluat. Cum alegi un televizor când nu poți să formezi o opinie exactă în legătură cu calitatea imaginii? După cum probabil știți, aceasta depinde de numeroși factori, printre care iluminarea din spațiul în care se află și setările de imagine.

Ceea ce influențează mai puțin calitatea, în schimb, sunt toate specificațiile incluse de producători. Rata de reîmprospătare, tehnologii din ce în ce mai complexe și unghiurile de vizualizare, în general, vor avea un impact mult mai mic asupra experienței decât ați crede.

Rata de reîmprospătare, de exemplu, ar trebui să conteze în cazul în care sunteți deranjați de ”motion blur”. Achiziția se va dovedi una inspirată și în cazul în care sunteți pasionați de jocurile video, întrucât nu veți avea probleme cu ”input lag”. Acesta din urmă este o măsurătoare a perioadei de timp cuprinse între efectuarea și apariția acesteia pe ecran.

Când vine vorba de rezoluție, nu este recomandat să vă cumpărați un televizor care nu suportă rezoluția Full HD (1080p). Pe piață există numeroase modele Full HD la prețuri accesibile, așa că nu are rost să alegeți un dispozitiv 720p. În schimb, puteți opta pentru un televizor cu ecran 4K. Acesta are de patru ori mai mulți pixeli decât unul Full HD și detalii mai mari, însă diferențele dintre calitatea imaginii de pe un astfel de model și unul 1080p sunt, de multe ori, greu de observat. Mai mult decât atât, în România rareori veți avea acces la conținut 4K.

De ce ați opta pentru un Smart TV?

Gama de televizoare inteligente este una mai bogată ca oricând, dispozitivele oferind performanțe mult mai bune decât în trecut. Unul dintre principalele avantaje oferite de un Smart TV este faptul că poți naviga pe orice pagină de internet, inclusiv pe cele care oferă conținut și servicii de tip Video Streaming sau VOD (Video On Demand). În România există câteva servicii importante care îți oferă acces contra cost la emisiunile preferate de la TV, la filme cu subtitrare în română sau la știri: Voyo, oferă emisiuni ale trustului Pro, Antena Play, emisiuni și filme ale trustului Intact, See Now sau HBO Go.

O altă caracteristică interesantă și utilă a Smart TV-urilor este accesul pe care îl oferă la rețelele de socializare. De la Facebook, Twitter sau Skype, la toate te poți conecta de pe ecranul mare al unui Smart TV, în timp ce stai relaxat chiar pe canapea în camera de zi a casei tale.

De asemenea, cele mai multe Smart TV-uri îți permit să sincronizezi telefonul sau telefonul inteligent cu televizorul și astfel îi poți transmite comenzi direct de pe gadgetul tău preferat, în loc de telecomanda clasică. În plus, deoarece aproape orice Smart TV e dotat cu funcția de Bluetooth sau DLNA, poți vedea pe ecranul televizorului fotografiile sau filmările de pe telefonul mobil pe ecranul televizorului. Pentru a vă ajuta să găsiți un televizor mai repede, am inclus mai jos cinci modele interesante pe care le puteți găsi în prezent pe piață.

Alege un televizor din cele de mai jos

Samsung 22H5000 este cel mai ieftin dintre cele cinci televizoare, însă beneficiază de un ecran de 54 de centimetri cu o rezoluție Full HD. Are o greutate de doar 3,1 kilograme, iar din punct de vedere al conectivității, veți beneficia de două porturi USB 2.0 și un port HDMI. Dispozitivul poate fi achiziționat la un preț avantajos de AICI.

Cum alegi un televizor Samsung 22H5000

LG 32LF561V face parte din gama de televizoare lansată anul acesta de LG. Dispozitivul are un ecran de 80 de centimetri care suportă o rezoluție Full HD, greutatea sa totală fiind de 6,2 kilograme. Printre altele, LG se pare că a inclus aici și o tehnologia pentru reducerea zgomotului de imagine. Conectivitatea va fi asigurată, printre altele, de un port HDMI și un port USB. Vă puteți cumpăra acest televizor de AICI.

Cum alegi un televizor

LG 42LF580V este un Smart TV dotat cu un ecran Full HD mai mare, de 101 centimetri, și cu sistemul de operare webOS 2.0 al coreenilor de la LG. Tehnologiile implementate sunt, în mare parte, aceleași, însă conectivitatea este una îmbunătățită. Astfel, veți avea parte de 3 porturi HDMI și 3 porturi USB 2.0. În cazul în care sunteți interesant de acest model, îl găsiți la un preț bun AICI.

Cum alegi un televizor LG 40LF630V

Samsung 48J5500 este unul dintre modelele Smart de la Samsung care ne-au atras atenția anul acesta. Televizorul are un ecran de 121 de centimetri care suportă o rezoluție Full HD, iar greutatea totală a acestuia este de 12,3 kilograme. Trei porturi HDMI și două porturi USB 2.0 vor asigura conectivitatea televizorului pe care îl puteți cumpăra la un preț foarte bun de AICI.

Cum alegi un televizor Samsung 48J5500

Philips 50PUS6809 este ultimul model din lista noastră de recomandări. Este un model smart, care suportă o rezoluție 4K și tehnologia 3D. Perfect Motion Rate (PMR) la 400Hz îmbunătățește reproducerea mișcărilor, producând imagini clare și vibrante. Noul standard PMR de la Philips combină cele mai noi tehnologii de procesare a imaginii oferind o claritate de neegalat a mișcării. Din punct de vedere al design-ului, Philips 58PUS6809 este un televizor extrem de elegant, iar în cazul în care vreți să îl cumpărați, îl găsiți la un preț bun AICI.

Reduceri la televizoare Philips 58PUS6809