DreamHack Bucharest 2015 – Am fost la Mecca gamingului și m-am întors să-ți povestesc
Dacă n-ai trăit sub vreo piatră digitală din Hearthstone, în weekend a fost la Sala Polivalentă DreamHack Bucharest 2015. Oamenii răi ar putea spune că m-am dus să văd fete sumar îmbrăcate în diverse personaje și n-ar fi departe de adevăr. Oamenii buni ar spune că m-am dus să văd viitorul sportului electronic și aceștia s-ar putea să fie mai departe de adevăr.
Nu m-am scăldat în musoni de femei îmbrăcate în personaje și inspirate de jocuri și desene animate, dar lasă așa că o fi mai bine. Nici n-am ajuns în primele două zile, când se spune că este crema acolo, când totul se întâmplă, pentru că în ultima zi toată lumea se pregătește de 1 mai și alte sărbători de care se bucură cetățeanul. M-am dus ca ultimul leneș, în ultima zi, ca să fie suficient de liber cât să mă plimb în voie, dar să prind concursul Cosplay Legends (cumva, tot la femeile îmbrăcate sumar mă întorc, chiar dacă au fost și bărbați gata de cosplay).
În prima zi, organizatorii m-au informat că au fost 8.000 de vizitatori. În 2014, când eu n-am ajuns, dar colegul Tavi s-a dus să ia lumină de la Mecca gamingului, au fost 15.000 în prima zi. Poate o să ți se pară o diferență ciudată și mult prea mare. Și fix așa este. Față de poveștile pe care le-am auzit anul trecut, acum n-am găsit decât standurile Intel și Asus, și poate PCGarage, suficient de mari cât să descoperi acolo ceva interesant.
Pe mine m-au cucerit PC-urile modate de la Asus, mai ales Tektonic. E ca un PC care funcționează atât de bine și îți oferă atât de multă putere, încât o să-ți topească masa, procesoarul, memoriile și toate circuitele într-o magmă care intră în sufletul tău de gamer și rămâne acolo ca o stâncă indestructibilă.
Asus și-a adus la DreamHack Bucharest 2015 și alte computere, nemodificate, din seria ROG. Laptopurile sunt de luat, dacă vrei gaming portabil, iar acest computer ROG G20 este o alegere foarte bună, dacă ești serios în ceea ce privește gamingul. La DreamHack, compania a aranjat și câteva PC-uri pentru gamerii care aveau să ajungă pe-acolo. Eu nu m-am băgat, n-am vrut să le stric acelor oameni ziua fix când credeau că vor câștiga ceva.
La Intel au adus Oculus Rift și au conectat casca la echipamente Asus ROG. Am fost cu Andrada, cea mai nouă membră a Alianței „Playtech“. Însă e mult spus că am fost, căci imediat ce am ajuns la Intel am pierdut-o la o masă cu Oculus și cu tot felul de aplicații care să-ți inducă creierul în eroare și lumea în realitate virtuală. Am recuperat-o pe final, voia și ea să vadă fete sumar îmbrăcate la cosplay și nu puteam să trăiesc cu vina că am ținut-o departe de așa ceva. Cât despre Intel, cel mai mare producător de cipuri s-a lăudat cu diversele sale echipamente, în special cu seria NUC. Sunt niște computere ultraportabile, dacă voiai ceva între un laptop și un PC clasic.
Cât Andrada se dădea într-un trenuleț virtual și mureau înecată într-un submarin parcă făcut în România, m-am dus la Nescafe, unul dintre sponsori, să îmi fac un bust de sfânt intergalactic al presei. Din nefericire, imprimanta 3D care făcea asta nu mai era acolo, semn că o fi fost reținută cu treabă în altă parte. Am dat însă peste trei-patru hostess care să-mi prezinte busturile altora. Am făcut o poză cu una dintre ele și am decis că aștept imprimanta care toarnă în bronz să devin cu adevărat o legendă. Tot la Nescafe mai puteai să te și joci, aveau computerele acolo. Din nefericire, nu aveam cu cine concura și n-am vrut să mă bat doar cu a doua personalitate a mea.
DreamHack Bucharest 2015 nu-ți arată viitorul, ci prezentul
Poate ți se pare amuzant spre stupid să te duci în ditamai Sala Polivalentă (cu scaune desprinse dintr-o distopie scrisă de George Orwell și facilități desprinse dintr-un manual antic de tortură) și să te uiți la alții cum joacă. Și mie mi se părea stupid până acum un an sau doi, dar apoi m-am uitat ce fac oamenii care se duc la tenis, volei, baschet și alte sporturi de sală sau care nu se desfășoară neapărat pe stadion. Gamingul, odată ce-l scoți din sufragerie, devine un fenomen care poate fi numit sport electronic.
Cred, totuși, că ar trebui să renunțăm la acel „electronic“. Nimeni nu-i spune tenisului „sport analog“, nici voleiului. Da, gamingul este sport și este unul adaptat acestor vremuri. Nu mai merge nimeni la întreceri cu care, ca în Roma Antică, și nici nu mai vânăm oameni în arene cum făceau tot romanii. Sportul se schimbă și doar pentru că nu-l practici sub un soare de 40 de grade Celsius, cu transpirația curgând pe tine și într-un echipament anume, nu înseamnă că nu ești sportiv (nu înseamnă că ești neapărat atlet).
Anul acesta, la DreamHack Bucharest 2015, peste 25.000 de vizitatori au urmărit meciurile a peste 400 de jucători străini și români. Sala Polivalentă a fost ocupată la capacitate maximă (5.200 de locuri) de spectatorii care au privit meciurile de pe cele două scene principale, PGL și StarLadder. Scena PGL a fost locul de desfășurare pentru una dintre cele mai importante competiții din cadrul DreamHack Bucharest 2015: sezonul de debut al PGL CS:GO Championship Series.
Danezii de la Team SoloMid au fost desemnaţi marii campioni ai PGL CS:GO Championship Series, plecând acasă cu trofeul și premiul în valoare de 45.000 de dolari. Deşi aveau reputaţia unei echipe care obține performanțe doar online, danezii au reușit să-i învingă pe favoriţi: pe Fnatic de două ori și pe Ninjas in Pyjamas în fazele finale. Acesta este primul titlu major din palmaresul TSM în actuala formulă.
Pe scena StarLadder, finala turneului de Dota2 a adus două echipe asiatice monitor în monitor: Vici Gaming și Invictus Gaming. Finalistele s-au întâlnit prima dată în runda a treia, unde VG s-a impus cu 2-1. Nici finala, disputată în format Best-of-Five (BO5), nu a avut alt curs, Vici Gaming impunându-se rapid cu 3-1. Un alt turneu important al DreamHack Bucharest 2015 a fost PGL Spring Tavern Tales care a strâns cei mai buni jucători din lume de Hearthstone: Heroes of Warcraft.
În ciuda numelor importante din faza eliminatorie a turneului (Firebat, Orange, Kolento), Stanislav Cifka din Cehia a devenit primul campion Hearthstone la DreamHack în acest an. Performanța i-a fost răsplătită cu un premiu de 10.000 de dolari. Din partea presei, Radu Alexandru de la VICE a plecat acasă cu o cupă care nu-i e utilă decât să se laude și cu o consolă PlayStation 4. A scris despre devenirea lui ca legendă aici.
Pe lângă turneele internaționale, DreamHack Bucharest 2015 a avut și competiții naționale, în care mii de elevi, liceeni și studenți au concurat la Minecraft, League of Legends și Hearthstone. De asemenea, turneul PGL Spring Legends of the Rift, dedicat profesioniștilor de League of Legends din România, a însumat premii totale de 5.000 de euro, iar laureaţii au fost neXt!Please. Apoi, în competiția Heroes of the Storm, noul team-brawler produs de Blizzard Entertainment, au câștigat spaniolii.
PGL Spring Champions of the Storm reprezintă primul mare turneu offline la nivel mondial pentru acest nou joc care aspiră să devină de referinţă în eSport. Faza finală a turneului a adus la DreamHack Bucharest patru dintre cele mai bune echipe europene ale momentului: SK Gaming, Fnatic, Gamers2 şi Team Liquid. Câștigătorii premiului de 5.000 euro au fost cei de la Team Liquid din Spania.
Să nu uit de micul laitmotiv al acestui articol: cosplay. Peste 50 de cosplayeri din toată țara s-au înscris la cele trei probe ale concursului DreamHack Cosplay Legends. Premiul publicului a fost obţinut de Larisa Ivan, costumată în personajul Ahri din League of Legends, Assassins’s Creed Romanian Brotherhood a avut cea mai bună costumație și interpretare de grup, iar Bianca Celia Bajenaru va pleca la DreamHack Summer, urmare a clasării pe primul loc la Individual, cu costumul său Xin Zhao (de asemenea, cu tematică League of Legends).
Bravo lor, dar deși costumele au fost cum au fost, sufletul le-a lipsit cu desăvârșire celor mai mulți care s-au înscris. Noroc că am întâlnit la ieșire două fete din Ucraina care mi-au dat senzația că există viață și în cosplay pentru viitorul DreamHack.
Cu ce am rămas după DreamHack Bucharest 2015
În toamnă, între 31 octombrie și 1 noiembrie, DreamHack merge la Cluj, prima ediție în afara Capitalei. Nu este un eveniment care să dea peste cap mentalitățile care văd jocurile video doar o formă de distracție sau dependență și autoizolare de lume. Desigur că există și o latură negativă în acest univers al gamingului, cu oameni care joacă până la sinucidere din cauza oboselii, dar ține de fiecare om.
Un sportiv „electronic“ nu este ca unul care practică fotbal, tenis sau baschet. Este un alt tip de sportiv, care folosește un computer și un joc video ca să concureze cu alții. Crește și la noi universul înțelegerii unei astfel de lumi, dar nu radical de la an la an. Chiar și la DreamHack Bucharest 2015 am văzut mai puține companii decât în anii trecuți și o concentrare mai mare a oamenilor pe a veni și a juca decât pe a veni și a se uita, a-i încuraja pe profesioniști. Este, în continuare, un mediu în dezvoltare și stabilizare.
Este o industrie de milioane de dolari, cu oameni care transmit live pe YouTube sau Twitch meciurile lor, care întrețin canale dedicate gamingului, cum este Ovidiu „Ovvy“ Pătrașcu“, care participă în competiții și pentru care, când vine vremea retragerii, această vreme înseamnă doar o reprofilare pe alt joc. Poate la 30-40 de ani nu te mai descurci la fel de bine în Counter ori DOTA, dar mereu te poți reprofila, ai expertiză și știi ce ți s-ar potrivi.
O problemă destul de mare, pe care oamenii din organismele de conducere ale statului nu se grăbesc să o remedieze, este încă neomologarea sporturilor electronice, după cum scrie VICE. Oamenii din ministere nu înțeleg cum așa ceva poate fi sport, că doar te joci uitându-te la un ecran. Partea bună este însă că gamingul nu ține cont de țară la fel de mult ca celelalte țări, iar dacă ești bun, ești bun indiferent de unde vii. Desigur, după un anumit nivel cresc și costurile, dar cresc și veniturile tale, dacă înțelegi cum funcționează economia și cum atragi bani. Ai aici câteva cifre despre cât câștigă cei mai buni.