Cum a ajuns Amazon să plătească la numărul de pagini citite
Deşi nu este nici pe departe cea mai eficientă metodă, Amazon a decis să plătească creatorii de conţinut proporţional cu numărul de pagini parcurse de cititori.
Sunt incredibile modurile în care unele companii decid să răsplătească sau, mai bine zis, să nu răsplătească creatorii de conţinut. Cea mai nouă regulă uimitoare vine de la Amazon.
Compania americană Amazon oferă doritorilor poate cea mai mare colecţie de cărţi, atât în format digital, cât şi tipărit pentru achiziţie. În acelaşi timp, un procent semnificativ din acele volume poate fi citit prin plata unui abonament. În funcţie de preferinţă, puteţi opta pentru Kindle Unlimited sau Kindle Owner’s Lending Library. În contextul în care sunteţi un cititor avid, aproximativ 10 dolari pe lună pentru cele mai noi cărţi nu este cea mai mare sumă. Din păcate, creatorii acelor cărţi nu sunt compensaţi foarte corect.
În urma unui nou set de reguli ce ar urma să fie aplicate în curând, Amazon a decis să plătească scriitorii în funcţie de numărul de pagini parcurse de cititori. În contextul în care sistemul nu poate fi înşelat cu un font mai mare sau un spaţiu mai mare între rânduri, americanii s-au gândit că aceasta ar fi o meritocraţie în care conţinutul de calitate este răsplătit financiar.
În mod evident, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Imaginile sunt percepute ca şi conţinut, iar după aplicarea acestei reguli este foarte posibil să vedem mai multe cărţi cu ilustraţii inutile. Autorii de manuale vor fi de asemenea dezavantajaţi din cauza celor care parcurg doar anumite capitole. În teorie, impactul acestui nou sistem de plată nu ar trebui să fie foarte mare, pentru că numărul abonaţilor nu este semnificativ. În orice caz, ideea nu este foarte bine calculată.