Cu noile GPU-uri NVIDIA te joci la rezoluție 4K pe un monitor full HD

FEATURE
Cu noile GPU-uri NVIDIA te joci la rezoluție 4K pe un monitor full HD
21 apr. 2015 | 18:10

Mult timp am crezut că unealta perfectă pentru gaming este o consolă, dar jocurile noi şi mai puţin noi arată semnificativ mai bine cu noua GeForce GTX 960.

Numărul gamerilor este în continuă expansiune de la an la an. Această pasiune nici măcar nu mai este dedicată doar persoanelor tinere. Indiferent dacă se joacă pe smartphone, tabletă, consolă sau PC, oameni de toate vârstele se relaxează prin această activitate în fiecare zi. În mod evident, jucătorii se împart în două categorii, cei care se joacă pentru a se destinde câteva minute pe zi şi cei care simt nevoia să se joace câteva ore pe zi. Unii ar putea-o clasifica drept un viciu, dar această pasiune este un refugiu perfect după o zi de muncă. Secretul se află în condiţiile în care este manifestată.

Grafica jocurilor este din ce în ce mai realistă, din păcate ai nevoie de un hardware performant pentru a o experimenta. Nu contează dacă vorbim de cel mai nou Battlefield sau Assassin’s Creed. Povestea din astfel de titluri rezonează mult mai bine cu cel care ţine controller-ul în mână dacă este randată pe ecran prin intermediul unei plăci video suficient de puternice. Într-o anumită măsură, si consolele au trebuit să fie actualizate pentru a putea face față cerințelor.

Pe de altă parte însă, nimic nu se compară cu experienţa vizuală generată de un GPU de ultimă generaţie, precum cele de la NVIDIA, integrat într-un PC construit în jurul unui ansamblu de componente de actualitate. Până şi cei de la Rockstar Games au recunoscut puterea de calculat suplimentară de care este capabil un PC. Din acest motiv, GTA V arată spectaculos pe PC. Ca să nu mai zicem că o experienţă 4K sau una pe trei monitoare cu acest titlu este disponibilă doar pe computer. Exemplele sunt infinite. Iminentul Project Cars va putea fi jucat până la o rezoluţie 12K, folosind trei monitoare 4K doar pe un computer.

 NVIDIA Maxwell – GeForce GTX 960, GTX 970, GTX 980, TITAN X

Cei de la NVIDIA au demonstrat de-a lungul anilor în numeroase situaţii că se află în faţa concurenţei de la AMD când vine vorba nu doar de puterea brută de procesare ascunsă în GPU-urile sale. Uneori nu este însă vorba doar de MHz, GHz, texeli pe secundă, un preţ mic sau un consum de energie decent, iar americanii din Santa Clara ştiu foarte bine acest lucru. Secretul se află în tehnologii revoluţionare care să ofere o experienţă vizuală spectaculoasă şi, într-o oarecare măsură, să facă viaţa gamerilor mai uşoară. Exact de asta este vorba în noile plăci video pe arhitectură construite pe arhitectură Maxwell. Deşi preţul acestora începe de la aproximativ 1000 lei la eMAG.ro – GeForce GTX 960 şi ajunge până la 4000 de lei – TITAN X, tehnologiile din interior sunt, în cea mai mare parte, identice. Puterea de procesare a fiecărui model diferă într-un mod radical, iar acest aspect se reflectă în preţ.

De apreciat este însă alt aspect: NVIDIA face eforturi semnificative pentru a coborî preţul plăcilor video pe arhitectură Maxwell, iar acest trend este mai evident ca niciodată din momentul lansării plăcii video GeForce GTX 960. Cea mai nouă placă video din această serie face minuni în jocuri precum GTA V, Far Cry 4, Alien: Isolation şi nu numai. La fel de fascinantă precum puterea de a ne impresiona cu jocuri din 2014-2015 este abilitatea de a reinventa vizual jocuri mai vechi.

NVIDIA GeForce GTX 960 – tehnologii revoluţionare într-un pachet accesibil

Despre noile tehnologii integrate de cei de la NVIDIA în arhitectura Maxwell s-a discutat intens în ultimul an. Partea fascinantă este că, odată cu lansarea noii plăci video GeForce GTX 960, toate aceste tehnologii au devenit peste noapte mult mai accesibile. Pentru prima oară, oricine îşi doreşte un sistem de gaming care să scoată ce este mai bun dintr-un titlu precum Assassin’s Creed Unity sau noul GTA V, nu mai trebuie să investească 2000 lei doar într-o placă video.

Unde se află ,,magia”? După cum am zis şi în introducere, în 2015 nu mai este vorba doar de MHz şi nuclee CUDA, ci de funcţii şi unelte software cu o valoare reală pentru jucători. Trecând însă peste aspectele tehnologice pe care le voi detalia mai jos, merită să aveţi în vedere că o placă video GeForce GTX 960 construită după specificaţiile celor de la NVIDIA are 1024 de nuclee CUDA, o frecvenţă de lucru între 1127 MHz şi 1178 MHz, o lăţime de bandă pentru memorii de 7 GBPS, toate acestea la un consum de doar 120W. În contextul în care bătrânul GeForce GTX 660 oferea performanţe cu mai mult de 50% mai mici, la un consum de 140W, vă daţi seama că upgrade-ul la o placă video nouă este mai justificabil ca niciodată.

Cele mai importante avantaje ale plăcilor video pe arhitectură Maxwell, din care face parte şi GeForce GTX 960, pot fi simplificate în câteva prescurtări: VGXI, DSR, MFAA şi G-Sync. Deşi de acest detaliu pot profita şi posesorii de plăci video NVIDIA GeForce mai vechi, nu trebuie să uităm să menţionăm aplicaţia GeForce Experience. Aceasta din urmă este cea mai bună soluţie pentru a automatiza câteva aspecte din viaţa unui gamer. Descărcabilă gratuit de pe site-ul de support al NVIDIA, GeForce Experience rulează în Systray şi se asigură în permanenţă că aveţi cele mai noi drivere instalate pentru placa video. Dacă apare un driver nou, cum se întâmplă de altfel la fiecare câteva săptămâni, sunteţi avertizaţi, iar procesul de descărcare şi instalare are loc cât se poate de rapid, cu o intervenţie minimă din partea utilizatorului. Tot GeForce Experience vă scanează configuraţia hardware a sistemului şi hard disk-ul de jocuri pentru a vă seta automat parametrii grafici ideali recomandaţi pentru fiecare titlu. Astfel, nu mai trebuie să vă jucaţi cu setările din Grand Theft Auto 5 după instalare, puteţi sări direct în joc.

NVIDIA G-Sync este o altă tehnologie de care puteţi profita dacă puneţi mâna pe un GeForce GTX 960. Aceasta este o combinaţie de hardware şi software care, din păcate, implică şi achiziţia unui monitor compatibil G-Sync. Partea bună este că rezultatele sunt convingătoare. Practic, elimină complet fenomenul de tearing, rupere a imaginii din jocuri care are loc atunci când există o discrepanţă dintre numărul de cadre generate de placa video şi rata de reîmprospătare a ecranului. La un anumit nivel, tehnologia V-Sync are un efect similar, dar în acel caz, impactul asupra performanţei unui joc este mult mai mare.  Cei de la NVIDIA au creat o aplicaţie demonstrativă gratuită pentru a vedea dacă suferiţi şi voi de respectivul fenomen.

MFAA sau Multi-Frame Anti-Aliasing este o nouă tehnologie introdusă exclusiv în noile plăci video GeForce din seria GTX 900 şi Titan care, nu doar că face jocurile voastre să arate mai bine prin finisare marginilor la forme şi texturi, ci reuşeşte această performanţă cu un impact minim asupra performanţei. VGXI vine de la Voxel Global Ilumination şi face referire la un mod mult mai realist de luminare a unei scene 3D. Spre deosebire de sistemul clasic de luminare, VGXI reuşeşte să ia în calcul nu doar sursa de lumină şi modul în care aceasta loveşte o suprafaţă, ci şi lumina reflectată de acea suprafaţă, umbrele generate şi multe alte aspecte ce întruchipează următorul pas către gaming fotorealist.

DSR – Dynamic Super Resolution este modul în care cei de la NVIDIA justifică investiţia într-o placă video capabilă de randarea jocurilor la rezoluţie 4K chiar şi în contextul în care nu aţi achiziţionat încă un monitor 4K. Practic, dacă puterea de calcul vă permite, ca în cazul unui GeForce GTX 960 sau GTX 980, de exemplu un joc mai vechi sau mai noi poate fi experimentat la rezoluţie 4K pe un monitor Full HD. Secretul stă în generarea cadrelor la o rezoluţie de 3840 x 2160 şi scalarea lor în jos până la 1920 x 1080. Aţi fi tentaţi să nu credeţi în astfel de artificii de marketing, dar impactul vizual este remarcabil. E ca atunci când vedeţi pe monitorul vostru  Full HD o imagine de 8 sau 16 megapixeli şi vă daţi seama instant de calitatea superioară a acelei imagini. O tehnologie similară a fost folosită de creatorii de filme de la Hollywood care filmează la rezoluţie 4K, 6K sau 8K, chiar dacă utilizatorilor le este servit acel flux video doar la o rezoluţie Full HD. Tehnologia DSR este integrată direct în GeForce Experience şi poate fi aplicată atât în mod automat de către utilitar cât şi manual de utilizator prin intermediul unui banal switch on-off.

NVIDIA GeForce GTX 960 – se justifică investiţia?

Ne schimbăm computerul din ce în ce mai rar şi mulţi dintre noi am făcut cu brio tranziţia la un laptop, atât pentru muncă cât şi pentru partea de divertisment. Există însă şi excepţii de la regulă. Dacă vă jucaţi şi vreţi să aveţi parte de cea mai realistă experienţă pe care au creat-o dezvoltatorii jocurilor voastre preferate, aveţi nevoie de un desktop puternic. Pe lângă un procesor bun şi o sursă de încredere, o placă video puternică este obligatorie, iar, la această oră, cei de la NVIDIA oferă soluţia perfectă prin intermediul noii GeForce GTX 960. La aproximativ 1000 de lei, aceasta este placa video de care aveţi nevoie pentru a vă juca câţiva ani la detalii maxime cele mai noi şi pretenţioase titluri de la Activision, EA Games sau Rockstar Games.

Pentru a vedea pe pielea noastră ce înseamnă exact upgrade-ul la un nou GPU, am testat un sistem care înglobează o astfel de placă video și vă vom povesti experiența noastră într-un clip video, în curând. Pe scurt: diferențele dintre GPU-urile vechi și cele noi sunt majore și am rămas plăcut impresionați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele