28 ian. 2015 | 12:10

Creatorul uneia dintre cele mai mari invenții din secolul XX a murit: Cine a fost Charles Townes

FEATURE
Creatorul uneia dintre cele mai mari invenții din secolul XX a murit: Cine a fost Charles Townes

Numele Charles Townes poate nu-ți spune multe, dar el este inventatorul uneia dintre minunile tehnicii din istoria omenirii. La mijlocul secolului al XX-lea el a creat laserul, folosit în tot felul de domenii în prezent. Charles Townes a murit recent la vârsta de 99 de ani.

Charles Townes a câștigat în 1964 premiul Nobel în fizică pentru invenția care a ajuns să fie cunoscută drept laser. El a fost unul dintre pionierii în domeniul astronomiei în spectrul infraroșu și a fost unul dintre primii cercetători care să identifice apă în spațiu. Revenind la laser, el a gândit la începutul anilor ’50 amplificarea microundelor folosind emisia stimulată a radiației electromagnetice (maser), iar în 1954 și-a publicat lucrarea.

Deși Townes a gândit conceptul unui laser, primul funcțional a fost creat de Theodore Harold „Ted“ Maiman, în 1960. El era angajat la Hughes Aircraft în acea vreme și mulțumită dispozitivului creat de el a primit numeroase premii și aprecieri din partea cercetătorilor și inginerilor. El a murit în 2007 și într-un necrolog dedicat acestuia, Townes a spus că articolul publicat de el în revista „Nature“ în 1960 este, probabil, cel mai important pe care această publicație l-a găzduit vreodată. În 1964, Charles Townes, alături de doi fizicieni ruși, a primit premiul Nobel pentru această invenție.

inventatorul laserului Charles Townes

Maserul lui Townes, „laserul“ lui Gould

Totuși, nu Townes a creat cuvântul „laser“. În 1957, Gordon Gould, student al Universității Columbia, a scris cuvântul într-o agendă. Asta se întâmpla la trei ani de când Townes și studenții săi au construit un maser bazat pe microunde. Apoi, la sugestia lui Arthur L. Schawlow, cumnatul lui Townes care lucra la Bell Labs, inventatorul a aplicat conceptul și pe raze de lumină, nu doar pe microunde. Astfel, a fost creat în 1957 maserul optic.

Gould a înregistrat cuvântul laser (n.r. – acronim de la light amplification by stimulation emission of radiation) și mai târziu l-a dat în judecată pe Townes, când acesta și-a înregistrat patentul în 1959. Disputa a durat aproape 30 de ani până în 1977, Gould primind un patent separat pentru laser. În prezent, lasere sunt în filme precum „Star Wars“, pe post de săbii, în cititoare de discuri optice, în ceasuri atomice, sunt folosite pentru a tăia metalul și pentru a măsura distanțe, dar și în comunicarea de mare viteză prin fibră optică. În jumătate de secol, această invenție a devenit una dintre cele mai importante ale societății.

Charles Townes inventatorul primului laser

Toată viața sa Townes a spus că a încercat să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Dovadă stă și o listă de Crăciun pe care a scris-o la 10 ani către sora lui. „Mă întrebi ce vreau de Crăciun. Vreau, în general, hardware, așa că ai face bine să-mi cumperi un magazin cu așa ceva. Vreau foi de tablă, vreau bani să cumpăr fier și lemn (…)“, scria Townes, conform Washington Post.

Charles Townes nu s-a ferit și de o comparație a științei cu religia. El a spus că cele două, pe termen lung, pot să fie utile, ambele încearcă să înțeleagă Universul. „Știința încearcă să înțeleagă cum Universul funcționează. Religia încearcă să înțeleagă scopul Universului. Scopul și cum funcționează trebuie să aibă legătură între ele“, a spus acesta.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele