Cum îți salvezi computerul virusat dacă nu poți instala un antivirus
Există mulți viruși foarte puternici care blochează instalarea unui antivirus pe calculator. Aceștia pur și simplu închid automat procesele de instalare ale oricărui produs antivirus și nu vei putea să instalezi nici un antivirus pentru a-ți dezinfecta calculatorul.
Pasul 1 – Găsește un calculator nevirusat cu conexiune la Internet
Primul pas este să închizi calculatorul virusat și să găsești un altul, cu o conexiune la Internet. Folosește un stick de memorie USB gol ori un CD sau DVD gol pe care poți scrie o soluție antivirus offline pe care o poți folosi pentru a dezinfecta calculatorul problemă.
Pasul 2 – Descarcă un disc bootabil cu un produs antivirus offline
Pasul doi este să descarci o imagine pentru un disc bootabil care pornește o soluție antivirus offline. Din păcate puțini producători de antivirus oferă astfel de imagini în mod gratuit. Cele mai bune opțiuni sunt următoarele:
- Windows Defender Offline – este disponibil în mod gratuit pentru sistemele de operare Windows pe 32 de biți și 64 de biți. De asemenea, imaginea respectivă poate fi scrisă și pe un stick de memorie USB, nu doar pe un CD sau un DVD.
- Bitdefender Rescue CD – există doar o singură imagine disponibilă, ce poate fi descărcată de pe FTP-ul Bitdefender.
- Kaspersky Rescue Disk – această imagine are nevoie de o actualizare cu ultimele definiții de antivirus înainte de a fi folosită cu succes.
- Trend Micro Rescue Disk – veți descărca un program gratuit ce poate fi folosit pentru a crea o imagine bootabilă cu antivirusul celor de la Trend Micro.
- Avira Rescue System – Avira au un motor antivirus care este dezvoltat în România, la fel ca cel de la Bitdefender. Puteți descărca atât o imagine de disc ISO cât și un fișier executabil cu produsul lor antivirus offline.
- AVG Rescue CD – puteți descărca o imagine ISO sau o arhivă cu discul bootabil al celor de la AVG. Din păcate, acest produs pare să fie actualizat mai rar decât alte produse similare.
Pasul 3 – Scrie un CD bootabil ori o stick de memorie USB bootabil cu antivirusul offline
Următorul pas este să creezi un CD/DVD bootabil cu produsul antivirus offline ales sau un stick de memorie USB bootabil. Procedura de scriere variază de la produs la produs și necesită un strop de atenție. De aceea vă recomandăm să citiți ghidul de instalare potrivit produsului ales:
- Windows Defender Offline – găsiți un ghid pas cu pas complet, în limba română, aici: Cum folosești Windows Defender Offline pentru a elimina viruși nesuferiți.
- Bitdefender Rescue CD – Bitdefender oferă un ghid de instalare și utilizare în limba engleză, aici: How to create a Bitdefender Rescue CD.
- Kaspersky Rescue Disk – Kaspersky oferă un manual foarte detaliat în limba engleză, în format PDF, aici: Kaspersky Rescue Disk User Guide.
- Trend Micro Rescue Disk – Trend Micro oferă un ghid online destul de sumar, în limba engleză, aici.
- Avira Rescue System – ghidul de utilizare este disponibil în limba engleză, în format PDF, aici.
- AVG Rescue CD – un ghid complet de instalare și utilizare, în limba engleză, poate fi găsit aici: AVG RESCUE CD GUIDE.
Pasul 4 – Pornește de pe disc și elimină virușii care-ți fac probleme
Folosește CD-ul, DVD-ul ori unitatea USB creată pentru a porni antivirusul offline, fără a porni Windows și apoi scanează-ți sistemul virusat. Produsul antivirus offline folosit ar trebui să identifice și să elimine virușii instalați deoarece produsul respectiv are control complet asupra calculatorului iar virusul nu este executat în memorie, așa cum se întâmplă atunci când pornești sistemul de operare Windows.