Cele mai bune jocuri online: de la fantasticul WoW la politica din eRepublik

Cele mai bune jocuri online atrag în fiecare lună zeci de milioane de utilizatori, majoritatea reușind să genereze venituri uriașe.

Jocurile de ultimă generație sunt prea scumpe pentru majoritatea jucătorilor. Un calculator, de exemplu, trebuie îmbunătățit sau schimbat complet odată la câțiva ani pentru a putea rula cele mai noi titluri. Având în vedere costurile implicate, o consolă ar putea părea o soluție mai ieftină. Aceasta, însă, poate costa până la 2.000 de lei în unele situații, iar mulți s-ar putea plânge că experiența de gaming nu e aceeași. Acestora li se va adăuga, cel mai probabil, și costul pentru un abonament Xbox Live sau PS Plus.

În aceste condiții, variantele disponibile online devin o alternativă serioasă pentru numeroși jucători. Acestea nu sunt oferite doar de companii mari precum Blizzard sau Riot Games, ci și de producători mai mici. Pentru cei care vor să încerce cele mai bune jocuri online, am alcătuit o listă cu 10 dintre cele mai interesante pe care le puteți accesa.

Cele mai bune jocuri online – World of Tanks

Creat în anul 2010 de către cei de la Wargaming, World of Tanks a ajuns acum unul dintre cele mai bune jocuri online. Jucătorii preiau controlul uni tanc și au ocazia de a se duela cu alți oameni în cadrul unor lupte asemenea celor din Al Doilea Război Mondial. Pe lângă tancurile remarcabile din perioada 1939-1945, jocul mai include și modele lansate la mijlocul secolului trecut. În total, jocul cuprinde nu mai puțin de 382 de vehicule din șapte țări diferite: Uniunea Sovietică, Germania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, China și Japonia.

În World of Tanks există cinci tipuri de vehicule: tancuri ușoare, tancuri medii, tancuri grele, autotunuri și vânătoare de tancuri. Fiecare dintre ele are anumite puncte tari și puncte slabe, iar acțiunile din timpul bătăliilor sunt influențate în mare parte de vehiculul pe care o persoană l-a ales. Jocul pune accent pe realism, însă pentru a oferi o experiență cât mai plăcută utilizatorilor, unele elemente sunt ignorate. De exemplu, deși majoritatea tancurilor au beneficiat, în realitate, de mitraliere, acestea nu pot fi utilizate în joc, din moment ce infanteria nu este folosită.

World of Warcraft

Sunt puține lucruri pe care le putem spune despre World of Warcraft pe care nu le-ați mai auzit până acum. Este cel mai profitabil joc din istorie, reușind în 2012 să depășească pragul de 10 miliarde de dolari. Între timp, câștigul s-a mai mărit.

World of Warcraft a fost al patrulea joc din seria Warcraft, creată în anul 1994. Beneficiind de cinci expansiuni lansate din anul 2007 încoace, World of Warcraft are în prezent 7,1 milioane de abonați, fiind lider la acest capitol. De asemenea, peste 100 de milioane de conturi au fost create în cei 11 trecuți de la lansare. Dacă sunteți interesați de acest joc, vă puteți achiziționa o cartelă ”prepaid” pentru 60 de zile de AICI.

Cele mai bune jocuri online – Heroes of the Storm

Heroes of the Storm este unul dintre cele mai importante proiecte lansate de Blizzard și include eroi din jocurile StarCraft, Diablo și Warcraft. Aceștia sunt grupați în patru clase diferite. Un ”warrior” este un erou care se poate descurca foarte bine în luptele directe și care poate încasa multe lovituri fără a fi afectat foarte rău. De cealaltă parte, un asasin este potrivit pentru luptele duse de la distanță, din moment ce poate cauza pagube mari, însă nu poate încasa foarte multe.

Cei din categoria suport influențează luptele ajutându-i pe cei din echipa lor, iar specialiștii se axează pe diverse alte lucruri, cum ar fi distrugerea de clădiri. Majoritatea hărților disponibile în acest moment oferă cele trei culoare standard, iar eroii își pot alege noi talente în timpul luptelor atunci când ajung la anumite niveluri de experiență.

League of Legends

Inspirat de modul DOTA din World of Warcraft, League of Legends a ajuns unul dintre cele mai jucate titluri din lume, cu zeci de milioane de oameni care îl accesează în fiecare zi. Jucătorii se pot întrece cu calculatorul sau cu alți oameni, în funcție de preferințe, cel mai popular tip de joc fiind cel în care ținta principală este Nexus-ul din mijlocul unei baze. Pentru a ajunge la acesta, o echipă trebuie să distrugă toate structurile de protecție întâlnite pe parcurs.

Fiecare jucător își alege un erou diferit, care, în funcție de capacități, poate fi inclus într-una din următoarele categorii: Tancuri (cei care atrag atacurile datorită rezistenței), Magi (cei care pot da lovituri devastatoare, dar nu pot face față unei lupte directe, motiv pentru care trebuie protejați), DPS sau ”damage per second” (include eroii care pot cauza pagube uriașe într-o perioadă scurtă) și Suport (cei care își ajută coechipierii).

Cele mai bune jocuri online – Eve Online

Eve Online este un joc mai vechi decât World of Warcraft, însă nu beneficiază de același număr de abonați. Deși în 2013, Eve Online avea peste 500.000 de abonați , în prezent, numărul acestora probabil nu depășește 400.000. Jucătorii pot controla navete și pot naviga între 7.800 de sisteme, toate conectate prin intermediul unor porți stelare. În Eve Online, jucătorii se pot duela între ei sau cu calculatorul. Pentru cei care nu preferă luptele, creatorii au introdus și alte profesii și specializări, cum ar fi mineritul, comerțul sau explorarea.

Nici povestea din joc nu este de ignorat. Acțiunea din Eve Online are loc cu 21.000 de ani în viitor, atunci când umanitatea a început să colonizez restul planetelor din Calea Lactee. Între timp, a fost descoperită o poartă care i-a transportat către un univers paralel, iar astfel aceștia au ajuns să creeze noi colonii. Din motive necunoscute, poarta care asigura legătura între cele două lumi s-a prăbușit, iar cei din universul nou-descoperit au rămas izolați. Pe parcurs, s-au format cinci state mari: Imperiul Amarr, Statul Caldari, Federația Gallente, Republica Minmatar și Directoratul Jove. Cinci state, cu cinci forme de organizare diferite, care reprezintă principalele facțiuni din Eve Online.

Battlestar Galactica Online

Battlestar Galactica Online a demonstrat încă o dată capacitatea acestui univers de a atrage un număr considerabil de jucători. Inspirat din arhicunoscutul serial TV, jocul a reușit să adune nu mai puțin de două milioane de utilizatori înregistrați în primele trei luni de după lansare. Fiecare dintre aceștia are ocazia de a alege una dintre cele două facțiuni la începutul jocului: Coloniștii sau Cylon.

După ce trece de un tutorial, acesta va controla o navetă din universul Battlestar Galactica, pe care o va putea îmbunătăți pe parcurs. Cinci resurse diferite vor putea fi acumulate în cadrul Battlestar Galactica, acestea fiind necesare pentru a achiziționa piese pentru nave, muniție sau echipamente.

Cele mai bune jocuri online – eRepublik

eRepublik este unul dintre cele mai interesante jocuri accesibile din browser. Acțiunea din eRepublik are loc într-o lume similară, în care jucătorii se pot implica în absolut orice aspect legat de conducerea unui stat, sau pot alege o viață simplă, în care se concentrează asupra propriilor necesități. eRepublik a reușit să strângă în total 3,25 milioane de dolari, înregistrând un succes important din punct de vedere financiar. În mod interesant, unul dintre cei doi oameni care au fondat site-ul este românul George Lemnaru.

TERA, adica The Exiled Realm of Arborea

TERA, sau The Exiled Realm of Arborea, a fost lansat în anul 2011 în Japonia, debutând ulterior atât în America de Nord, cât și în Europa. Jocul a fost lăudat pentru gameplay-ul său foarte bun, pentru scenele de luptă extrem de reușite dar și pentru grafica remarcabilă. La început, șapte rase sunt disponibile, fiecare dintre ele având puncte tari și puncte slabe. Universul din interiorul jocului este unul extrem de divers, fiind unul dintre motivele pentru care acesta reușit să strângă peste un milion și jumătate de jucători.

Cele mai bune jocuri online – Anno Online

Seria Anno a cuprins unele dintre cele mai reușite jocuri create de Ubisoft. Bazându-se pe acestea, compania a lansat la începutul lui 2013 Anno Online, un joc de strategie în care fiecare utilizator are ocazia de a dezvolta o așezare, începând chiar cu primii locuitori. După cum scrie și pe site-ul Ubisoft, Anno a păstrat aceeași economie complexă, caracteristică celorlalte titluri din serie.

Fiecare jucător are o insulă principală, care va reprezenta centrul imperiului său comercial, însă, în timp, aceasta nu va fi suficient de mare pentru toți locuitorii. În acest punct, jucătorii vor fi nevoiți să exploreze celelalte insule, stabilind rute comerciale navale între acestea.

Top Eleven Football Manager

Inspirat din jocuri precum Football Manager, Top Eleven a fost publicat în anul 2010, permițându-le utilizatorilor de Facebook să administreze diverse echipe și să concureze cu prietenii lor. Top Eleven combină unele elemente specifice jocurilor de PC cu altele care pot fi întâlnit pe Facebook și atrage lunar peste 15 milioane de jucători. Acesta nu este disponibil doar pe Facebook, putând fi găsit pe Play Store, App Store și pe rețeaua socială rusească Odnokalssniki.

11:21 10.07.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video