15 sept. 2015 | 11:09

Cel mai cunoscut model de ceas Casio, un instrument-cheie pentru teroriști

ACTUALITATE
Cel mai cunoscut model de ceas Casio, un instrument-cheie pentru teroriști

Ce au hipsterii și jihadiștii în comun? În afară de afinitatea pentru barba stufoasă, ar mai fi ceva care s-ar putea să te surprindă.

Acum câțiva ani, au apărut informații care leagă modelul iconic F-91W de la Casio de teroriștii cu bombe și tot tacâmul. Armata americană chiar a trecut ceasul pe lista indiciilor de apartenență la al-Qaida. Dar cum a devenit un accesoriu aparent banal, pe care îl poți cumpăra și pentru mai puțin de 15 dolari, un instrument atât de periculos?

Prima oară scos pe piață în 1991, F-91W e un model clasic. Creat mai mult pentru funcționalitate și mai puțin pentru design, are cam tot ce ți-ai putea dori de la un ceas, chiar și în eventualitatea în care i-ai deveni partener de aventuri lui Bear Grylls. E impermeabil, precis, are cronometru, alarmă, lumini, îți indică și data, și ziua săptămânii, are o baterie care trăiește și șapte ani, adică triplu față de un ceas obișnuit.

Ceasul a avut succes din prima, așa că cei de la Casio nu au adus modificări de-a lungul timpului, în afara extinderii gamei de culori. Deși producătorul japonez nu a făcut niciodată cifrele de vânzări publice, e clar că vorbim de un best seller și de o piesă devenită aproape arhetip. E un fel de yin pentru yangul Rolex Submariner și probabil ceea ce James Bond ar purta dacă ar rămâne falit. De asemeenea, se pare că și tânărul Obama era fan, scriu cei de la High Sobiety.

obama

Totuși, dincolo de amalgamul de calități practice, ceea ce îl distinge pe F-91W de alte ceasuri e cronometrul cu numărătoare inversă, care poate fi adaptat ușor unui detonator pentru un dispozitiv explozibil improvizat, care poate fi detonat cu la fel de multă dificultate precum setarea alarmei de dimineață. Cu un temporizator de maximum 24 de ore, e adaptabil și permite așa-zișilor teroriști să ia o distanță respectabilă față de explozie.

osama

Chiar dacă sună mai degrabă a legendă urbană din categoria celor despre care nu mai vorbim, e cât se poate de aplicabilă în realitate. Există date precise publicate în 2011 care arată că 32 de teroriști aveau un F-91W, iar alți 20 îl aveau pe vărul metalic, A159W. În multe dintre aceste raporturi, există o legătură clar delimitată între producătorul japonez și cei care fabrică explozibil, de tipul: „Deținutul a fost capturat cu un ceas Casio F-91W. Acest model a fost folosit în bombardări pentru care sunt responsabili cei din al Qaida și teroriștii islamiști.”

casio-bomba

Totuși, interesant este că deținuții au contestat logica militarilor americani, spunând că milioane de oameni au acest tip de ceas și că nu e un argument bun pentru a-i acuza. Pe de altă parte, faptul că F-91W are o utilitate pentru cei rău intenționați nu e tocmai o noutate. Una dintre cele mai vechi referințe de acest tip a fost făcută într-un articol publicat de Washington Post în 1996, care documenta bombele create special pentru a scăpa de securitate în aeroport. Și din nou, nu e doar o legendă, ci se bazează pe evenimente reale.

casio-bomba-2

Au fost găsite în Afghanistan și Pakistan mai multe bombe improvizate care includ temporizatorul Casio. Chiar anul acesta, în mai, un bărbat a fost arestat pentru plănuirea unui atac terorist în New York. Potrivit NY Daily News, acesta a avut multe căutări pe Google care includeau termenii „ceas”, „casio” și „aspirator”.

Totuși, catalogarea ceasurilor Casio drept instrumente-cheie pentru teroriști ar fi puțin exagerată. Deși probabil nu au fost create cu intenții obscure, producătorii japonezi nu pot contesta faptul că produsele lor pot fi adaptate foarte ușor în acest sens.