Cea mai apropiată planetă locuibilă se află doar la 14 ani lumină distanță de noi

Cea mai apropiată planetă locuibilă se află doar la 14 ani lumină distanță de noi

Se pare că vecinii noștri cosmici sunt mai aproape decât credeam. O echipă de cercetători de la Universitatea din South Wales au anunțat că cea mai apropiată planetă de noi din afara Sistemului Solar este doar la 14 ani lumină de Pământ și se învârte în jurului unei stele pitice roșii numite Wolf 1061.

Planeta a fost descoperită cu spectograful HARPS ce a fost instalat pe telescopul de 3.6 metri al European Southern Observatory din La Silla în Chile.

Numită Wolf 1061c, noua planetă are o masă de patru ori mai mare decât a Pământului și este una din cele trei descoperite orbitând steaua Wolf 1061. Toate cele trei planete au mase de 1.4, 4.3 și de 5.2 mai mari decât cea a Pământului. Acestea își termină orbita stelei în 5, 18 și 67 de zile.

Noua planetă, Wolf 1061c, este plasată între cele două și are șansa să aibă mediul cel mai propice pentru a susține viața. Celelalte două ar putea să fie planete cu atmosfere extreme: prea calde sau prea reci pentru ca viața să poată exista.

Au mai fost găsite și alte planete în afară de cele trei descoperite în jurul lui Wolf 106 care sunt chiar mai aproape de Pământ, însă nici una nu ar putea susține viața.

Cercetătorii se așteaptă ca și alte planete să mai fie descoperite când orbita lor le va purta prin fața stelei. În felul acesta oamenii de știință vor putea să le studieze și atmosfera mulțumită unor observatoare speciale.

Citește și: